hirdetés

Ha a számítógépek hardverei ismeretlenek a számodra, akkor a RAM is az lesz. Egy specifikáció sokat elárul egy adott informatikai eszközről, de persze csak akkor, ha tudjuk, mi micsoda. Épp ezért érdemes ezt a cikket elolvasni. És persze azoknak is, akik laptop vásárlása előtt állnak, hogy megtudják, mekkora RAM-ra és belső memóriára lesz szükségük. Lássuk!

 

Mi is az a RAM?

Szokás véletlen hozzáférésű memóriának is nevezni (az angol Random Access Memory rövidítése a RAM). Ideiglenes tárolást tesz lehetővé, fájlok és alkalmazások tanyázhatnak átmenetileg benne. Nem összekeverendő a hosszú távú tárolást biztosító merevlemezzel vagy statikus memóriával. Ez utóbbiak a HDD és az SSD.

Mindkettő tárolótípusra szükségünk van. A RAM-ra azért, mert a processzor sebessége túl gyors, és a tárolóegység ezzel nem képes lépést tartani. Ez az átmeneti memóriaegység viszont sokkal gyorsabb, ezért van rá olyan nagy szükség. Ebből már látszik is, hogy fontos, sebességet meghatározó szerepe van. Ha például használt laptop vásárlásán törjük a fejünket, ott sem mindegy a RAM mérete.

Miért fontos a RAM?

Ahogy említettük is, a sebességhez van köze. Ha a megfelelő kapacitással rendelkezik, akkor a rendszer gyorsabb lesz tőle, így javítva a felhasználói élményt. Ha hagyományos (HDD) meghajtóval rendelkezik a laptopunk, akkor kiemelten fontos, mivel itt nagyobb a sebességkülönbség, mint egy SSD esetén.

A RAM-on mennek keresztül a processzorba tartó feldolgozandó adatok, így jelentősen befolyásolja a rendszer teljesítményét. Így ahhoz, hogy egy kiváló központi egységből kihozhassuk a maximumot, bizony megfelelő minőségű és mennyiségű RAM-ra lesz szükségünk.

Mennyi RAM-ra van szükségünk?

Manapság nagyjából négy részre osztható, hogy egy laptop mennyi memóriával rendelkezik. A négy dimenzió pedig a következő:

  • 4 GB: az olcsó konfigurációk javában ennyi RAM található. Ennyivel is elfut a rendszer, de egyes (még nem is extrém) felhasználók már érezni fogják a korlátokat.
  • 8 GB: Ez ma már gyakorlatilag az alap. A legtöbb laptopban ennyi található, kategóriától függetlenül. Ez már sokkal gördülékenyebb működést tesz lehetővé, egy jó alapot jelent.
  • 16 GB: A hordozható gamer gépek többségében ennyivel fogunk találkozni. Sokkal többször futhatunk bele, mint a legmagasabb kategóriába.
  • 32 GB (és efölött): Csak a legújabb generációs laptopokban találhatunk ennyit. Ez már nagyon komoly munkákhoz és játékokhoz is kiváló és elég.

És mennyi belső memória fog kelleni?

A merevlemez két típusa a HDD és az SSD. Előbbiek régen nagyobbak és olcsóbbak voltak, de sajnos lassabbak is. Utóbbiak viszont nagyon gyorsak, de a nagyobb kapacitással rendelkezők elég drágák lehetnek.

Viszont megérik a pénzüket! Laptopok esetén 128 GB vagy 256 GB az, ami SSD-ből jellemző. De vannak nagyobbak is, jelentős felárral. Gamerek számára akár 1 TB-osra is szükség lehet.

Most már tudjuk, hogy mi a RAM, a HDD és az SSD, és azt is, miért fontosak. Sőt, még azt is, hogy mennyi kell belőlük. Így már könnyebb lesz eligazodni a laptopok piacán.