hirdetés

Komoly változások a Fővárosi Nagycirkuszban. A békéscsabai színházigazgatóból miniszteri biztossá lett Fekete Péter ugyanis felmondott az eddigi igazgatónak, Richter Józsefnek. Az új miniszteri biztos a helyébe is lépett Richternek a Nemzeti Cirkusz élén, s nem tart attól, hogy leszerepelne, hisz ő maga is bűvész volt és van rendezői tapasztalata is.

cirkusz

Richter József  a Népszavának számolt be arról, hogy december 1-től felmentették a Nemzeti Cirkusz igazgatói posztjáról. A felmondást Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetője lépte meg – aki egyben a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos is –, és egyben magát helyezte az igazgatói pozícióba.

Fekete azzal indokolta döntését, hogy eddig nem volt a cirkuszművészetből érkező alkalmas jelölt az igazgatói pozícióba, azonban saját színházrendezői tapasztalata és bűvész képzettsége megfelelő a poszt betöltésére. Richternek egy fizetés nélküli, de költségtérítéssel járó tanácsadói pozíciót ajánlott, ám a leváltott igazgató ezt nem fogadta el.

Richter elsősorban ízlésbeli különbséget lát Fekete és maga közt, azonban ettől az egész hazai cirkuszélet jövőjét félti, ugyanis Feketének nincsen a területen nemzetközi tapasztalata.

A miniszteri biztos Fekete Péter saját bevallása szerint sokat mozgott a nagyvilágban, három nyelven beszél, a jövőben egy cégként tekintene a cirkuszra. Feketét korábban sok dicséret érte Békéscsabán színházigazgatóként a közönség részéről, mert a fiatalokra építve egy színvonalas, sokszor kísérletező színházat épített fel.

A neves cirkuszi családból származó Richter leváltásának időpontja picit meglepő, mert január elején rendezik meg a 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A napilap ugyanakkor felidézi, hogy Richter József elődjének, Kristóf Istvánnak is az akkori nemzetközi fesztivál előtt mondott fel több mint három és fél éve Kriza Zsigmond, a MACIVA akkori ügyvezetője, aki anno Szőcs Géza kulturális minisztertől landolt  a cirkusz élén.

(Fotó: illusztráció)