hirdetés

Teljesen indokolt, hogy több helyen csodaszerként említik a méhpempőt, az egészség, egészségmegőrzés témájával összefüggésben. A méhanya és a méhek első tápláléka, vagyis a méhpempő kiváló vitamin- és nyomelemforrás, ami az emberek számára is ehető, sőt fogyasztása kifejezetten ajánlott az alább felsorolt tényeknek köszönhetően.

 

Mi is az a méhpempő?

A méhpempő fehéres, pici gyöngyházfénnyel rendelkező, zselés állagú anyag, ami tulajdonképpen a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladéka. Többen rögtön arra gondolnak, ha meghallják a méhpempő kifejezést – asszociálva magára a mézre -, hogy édes, azonban ez nem így van: a méhpempő inkább erősen savanyú anyag.

A méhpempőt azért termelik a méhek, mert a kaptár lakói az első három napjukban, még lárva állapotukban ezzel táplálkoznak. Azt követően kizárólag a méhanya eledele, az ő számára szolgál a pempő energia-utánpótlásként. A méhanya napi szinten akár több ezer petét is le kell, hogy rakjon, és az ehhez szükséges energia nagy részét a méhpempő biztosítja számára.

E tény működésén elámulva a kutatók vizsgálódni kezdtek, és megállapították, hogy ez a fantasztikus anyag nem csak a méhekre, de az emberi testre is jótékonyan hat, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott minden korosztály számára.

Miért ajánlott a méhpempő fogyasztása?

A méhpempő olyan természetes anyag, amely 150-nél is több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz; vitaminokat, zsírsavakat, cukrot, ásványi anyagokat, enzimeket, pro-hormonokat, és igen jelentős a fehérjetartalma is.

Ezen összetevőknek köszönhetően rendkívül jó ennek a méhek által termelt anyagnak az egészségre gyakorolt hatása. A Bodó Méhészetnél megvásárolható méhpempőről elmondható, hogy általánosságban növeli az emberi teljesítőképességet. Az általa nyert energia nem csak a hétköznapok kihívásaihoz vagy a sportteljesítményekhez ad többletenergiát, hanem képes segíteni a krónikus fáradtság leküzdésében is.

Azontúl, hogy általánosságban méregtelenít, illetve regenerálja a sejteket, a hasnyálmirigyben található, inzulintermelésért felelős Langerhans-szigetek felépülésére is jótékonyan hat, így elmondható, hogy orvossal történt egyeztetés alapján a fogyasztása az inzulinrezisztenciában szenvedőkre és a cukorbetegekre is jótékony hatással van.

A méhpempő különleges összetételének köszönhetően saját céljainak megfelelő hormonokat is képes előállítani az emberi szervezetben: vagyis a méhek által előállított anyag képes arra, hogy magától pótolja az éppen szükséges hormonokat. E tulajdonságának köszönhetően a termékenységre is jótékonyan hat, ezért akár meddőség vagy menstruációs zavarok esetén is alkalmazható kúraszerűen.

A méhpempő antibakteriális, gombaölő és vírusölő hatóanyagot tartalmaz, melynek köszönhetően belsőleg erősíti a szervezet védekezőképességét.

Összességében elmondható, hogy a méhpempő hatása rendkívül sokrétű és összetett. A tiszta méhpempő egy valóban természetes táplálékkiegészítő, amit orvosunkkal egyeztetve rendszeresen, kis szünetek beiktatásával fogyaszthatunk az általános jóllét növelésének érdekében.