hirdetés

Nemzetközi viszonylatban is az egyik legértékesebb gyenesdiási öntöttvasgyűjteményt a magyar kormány döntése alapján megvásárolta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Azt, hogy mennyit fizettek a remek műdarabokáért, nem tudni, de biztos nem volt olcsó.

gyenesdiási kalyha -orinetpress

A magyar és az európai öntöttvasművesség kiemelkedő emlékanyagaként számon tartott gyenesdiási öntöttvasgyűjtemény több mint ötszáz darabból áll, amelynek 136 öntöttvas kályha is része a legjelentősebb öntödékben gyártott öntöttvas kályhák szinte minden típusából. A teljes gyűjtemény értékét művészettörténész-főmuzeológus, igazságügyi szakértő mérte fel, és a szakvéleményében meghatározott áron került a gyűjtemény a magyar állam tulajdonába.

A kiemelt kulturális jelentőséggel bíró kollekció igazi ritkaságokat is tartalmaz: többek között neogótikus kályhákat, füzérmintás oszlopkályhákat, csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhát, török–magyar párviadalt bemutató timpanonos kályhát és egyéb magyar és nemzetközi mestermunkát egyaránt. A különféle öntöttvas alkotások között továbbá magyar királyi korona falidísz, II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének elmékére öntött dombormű, vagy éppen öntöttvas gyufatartó is megtalálható.

A nemzeti kulturális érdekre figyelemmel a gyűjtemény vagyonkezeléséért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felel és a közeljövőben gondoskodik annak kiállításáról is.

(Fotó: MTI)