hirdetés

Az ókori épületekben gazdag Rómában is ritka régészeti leletnek számít az a pogány bazilika, amelyet hosszú évtizedek óta tartó restaurálás után a nagyközönség előtt is megnyitottak. A föld alatti bazilikát 98 évvel ezelőtt fedezték fel.

bazilika-róma

A római Porta Maggiore egykori városkapunál talált pogány bazilikát az 1. század első évtizedeiben emelték a Statilius család birtokán. A „titkos” bazilika eredetileg is a föld alatt épült. A feltételezések szerint a püthagoreus filozófiai iskola és kultusz szentélyeként vagy temetkezési helyként is szolgált. A bazilikát a modern útburkolat alatt hétméteres mélységben találták meg még 1917-ben a Rómát Cassino városával összekötő vasútvonal építésekor. Azóta sikerült kiásni a bazilika téglatest alakú nagytermét, előcsarnokát, valamint az ehhez vezető folyosó egy részét is.

A bazilika kincsei a színes freskókkal és fehér stukkókkal díszített falak és mennyezetborítások. A freskókon ábrázolt jelenetek között látható Szapphó ógörög költőnő, amint öngyilkosságot követ el: leveti magát egy szikláról, valamint Ganümédész elrablása is.

A bazilika Néró császárnak a szintén az 1. században épített palotájára (Domus Aurea) vagy a Forum Romanumon titkos, föld alatti folyosójára (cryptoporticus) emlékeztet. Előzetes foglalással minden hónap első és utolsó vasárnapján látogatható egyelőre olasz nyelvű vezetéssel.