hirdetés

A nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó Siota Csiharu egyéni kiállítása látható csütörtöktől a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.

siota csiharu-librarius

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora kiemelte: jó ideje nem volt példa arra, hogy nemzetközileg is kiemelkedő alkotó önálló kiállítási projektet hozzon létre Magyarországon. A kurátor felidézte: a Közép-Európában most először kiállító japán képzőművész Kulcs a kézben című projektje a legutóbbi Velencei Biennálé egyik legsikeresebb darabja volt, mintegy félmillió látogatót vonzott, de a világhírű alkotó műveivel Sydney-ben, Milánóban vagy New Yorkban is találkozhatott a közönség a közelmúltban.

Az FMC igazgatója hangsúlyozta: Szentendre a kiállítással ebbe a sorba kapcsolódik be, és a tárlat illeszkedik az FMC azon törekvésébe, hogy szinkronba kerüljön a kortárs művészet fontos jelenségeivel.

Szeretnénk elérni, hogy az ilyen és hasonló nemzetközi projektek megszokottá váljanak nálunk is – fogalmazott Gulyás.

Az installáció műfaja az utóbbi időben kevés teret kapott Szentendrén, pedig a város jelentős tradícióval büszkélkedhet ezen a téren is. A projektet bemutatva Gulyás Gábor elmondta: a város Fő terén található képtár erre az alkalomra megújult tereiben csaknem 300 kilométernyi piros fonálra a Kárpát-medencében összegyűjtött régi fémkulcsokat fűzött fel a művész. A kulcsok összegyűjtése fontos része volt a projektnek – hívta fel a figyelmet a kurátor.

Még márciusban hirdették meg a kulcsgyűjtést, amelynek keretében Magyarországon és a határon túl mintegy száz gyűjtőponton adhatták le civilek régi kulcsaikat, amelyekhez történeteket is mellékelhettek. A 23 ezer darabból álló kollekcióhoz 150 történet érkezett, a legizgalmasabbak a kiállításhoz készült katalógusba is bekerülnek, és várhatóan felolvasnak belőlük a csütörtöki megnyitón – mondta.

A projekt részeként a képtárral szemközt lévő Kmetty Múzeumban Siota Csiharu olajkrétás rajzaiból látható válogatás, valamint portréfilm és az installáció készítését bemutató film is pereg majd, de további információs anyagok is segítik a látogatók tájékozódását. A kiállítás csütörtökön nyílik az 1972-ben született, húsz éve Németországban élő japán művész jelenlétében, és október közepéig látható a Szentendrei Képtárban, valamint a Kmetty Múzeumban.