hirdetés

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából Kerek 80 – Szögletes LXXX címmel nyílik jubileumi kiállítása Krajtsovits Margit Ferenczy Noémi-díjas keramikusnak pénteken a Pesti Vigadóban.
krajtsovits-1A vasárnapig látható tárlaton az 1936-ban született keramikus életművéből és legújabb munkáiból mutatnak be válogatást. A kiállítást Schrammel Imre Kossuth-díjas iparművész nyitja meg, akivel a keramikusművész egy időszakban járt a Iparművészeti Főiskolára.
Krajtsovits Margit másokkal együtt azon munkálkodott, hogy Magyarországon is meglehessen oldani a magas tüzű égetéseket, hogy megszerezze a hozzá való nyersanyagot és technológiát. Ezekben a dolgokban a szimpóziumok segítették őt is, mert ott próbáltuk meg felvenni a lépést a Nyugattal – idézte fel Schrammel Imre iparművész.

Hangsúlyozta, hogy a magas tüzelésű anyagoknak köszönhetően Krajtsovits Margit reliefeket és edényeket készített, amelyekbe fémeket, elsősorban rezet égetett bele, és a hőfoknak köszönhető, fekete réz-oxid hagyta nyomokkal dekorálta munkáit. 
Kezdetben edényeket készített, később egyre több falra akasztható reliefet alkotott, az utóbbi időben pedig ezeket összegezte – mondta el Schrammel Imre.

Krajtsovits Margit 1936-ban született Budapesten, 1960-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mestere Borsos Miklós volt. 1962 óta önállóan dolgozik. Számos szimpóziumon vett részt, sokszor kapott meghívásos munkalehetőséget vagy ösztöndíjat a három hazai kerámia alkotótelepre, Siklósra, Kecskemétre, Hódmezővásárhelyre.

1982–1983-ban hat hónapig a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. Eddig tizenhárom önálló kiállítása volt többek közt Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban, munkái több múzeumban és közgyűjteményben, köztük az Iparművészeti Múzeumban megtalálhatók.