hirdetés

A keresztút stációit ábrázoló fametszetekből és grafikákból, Plugor Sándor és Imets László erdélyi művészek munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában, Húsvétra várva címmel.

húsvétra várvaPlugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész alkotásait a Németh-Kriza-magángyűjteményből válogatták kizárólag erre a tárlatra.

A Várnegyed Galéria kiállítása két Keresztút-sorozatot mutat be: az 1934-ben született Imets László 15 képe, valamint Plugor Sándor (1940-1999) 14 alkotása látható.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a megnyitón elmondta: a mai nap ősbemutató, az anyag, így egyben, Magyarországon még nem volt látható.

Van-e az egyetemes művelődéstörténetben többet ábrázolt jelenet a Passiónál, többet idézett, vagy kiadott mű a Bibliánál, erőteljesebb szimbólum mint a kereszt  – fogalmazott, kiemelve: néhai Plugor Sándor és Imets László erdélyi művészek azt tanúsítják, hogy lehet még a 20. században is hiteles művészetet csinálni.

Hozzátette: az autentikus művészet úgy láttat, ahogy maga a bibliai kinyilatkoztatás: szembenéz a világ bonyolultságával – a sötétséggel éppúgy mint a fénnyel, a megváltottság hiányával éppúgy, mint a megváltottsággal, a pokollal éppúgy, mint a paradicsommal.

Ez egy keresztény sajátosság. Hiszen az inkarnáció következtében a kereszténység nyitott a világra és az emberi tapasztalat egészére. Nem tudni, hogy hol találjuk meg az elrejtőzött Krisztust – fogalmazott.

Arról beszélt, hogy a témához illik a legegyszerűbb ábrázolás, a fekete-fehér, a grafika, vagy a fametszet .

Ez az ábrázolásmód lényegében ragadja meg az Isten titkát – mondta a szülei – Németh Géza református lelkész és Kriza Judit vegyészmérnök – gyűjteményéből származó művekről szólva.

Nagypéntek szörnyű pokoljárás, és ezt nem szépítik ezek az alkotások, hanem éppen ellenkezőleg, megrendítően megelevenítik nagypéntek poklát – fogalmazott, hozzátéve: köszönjük Plugor Sándornak és Imets Lászlónak ezeket a felkavaróan őszinte alkotásokat, mert csak így juthatunk el a vigasztaláshoz, húsvét öröméhez, a feltámadáshoz.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a galéria hagyományosan megrendezett ünnepi kiállításáról szólva kiemelte, hogy a Várnegyed Galéria méltó módon emlékezik meg a feltámadásról, a húsvétról, jelentős értékközvetítő szerepet vállal. “Hiszen korunkban, amikor kulturális gyökereinket, identitásunkat, a keresztény identitást ezer oldalról tépázzák, akkor különösen is hangsúlyossá válik, hogy ilyen ünnepi időszakokban a művészet megerősítő segítségéhez forduljunk” – mondta, hozzátéve, hogy ez a segítség felértékelődik, amikor a határon túli művészvilágból érkezik.

Arról a törekvésről beszélt, hogy a magyar nemzeti kulturális kánon minél inkább egészüljön ki a méltatlanul elhallgatott határon túli művészek alkotásaival és életpályájával.

A kiállítás április 29-ig látható.