hirdetés

Megérkezett az idei első tornádó. Az Időkép beszámolója szerint ma háromnegyed 6 magasságában a délkeleti csücsökben található Kétegyháza mellett, nem messze Békéscsabától lehetett megfigyelni az év első hazai tornádóját. Magyarországon 1924-ben észlelték és jegyezték fel az első tornádót.

Mint írják, tubából már számtalan volt idén – eddig legalább 28-at számoltak össze –, de földet érő felhőtölcsérből ez volt az első. Egy észlelő, Tomka Attila nagyjából 17.45 körül volt a kétegyházi ortodox temetőben, ami a település szélén található.

Innen nézve nagyjából Szabadkígyós, Békéscsaba irányában láttam meg . Ötszörös nagyításban fényképeztem le a telefonommal, majdf pár másodperc múlva már fel is oszlott – – írta a tornádóvadász Tomka..

Nem messze Kétegyházától, Pusztaottlakáról is lencsevégre kapták a forgó tölcsért.

Nos úgy tűnik hazánk is belépett a tornádók országai közé, ami részben jó hír, részben nem annyira.

Európában területre lebontva Hollandiában a legtöbb az észlelt tornádók száma, amelyet az Egyesült Királyság követ. Ezek viszont jóval gyengébb intenzitásúak és rövidebb ideig tartanak, és kisebb károkat is okoznak az amerikai társaiknál. Magyarországon is előfordul a jelenség, meteorológusok szerint évente nagyjából 20-30 alkalommal, ennek azonban csak töredéke jut tudomásukra. Az ország eddigi legerősebb tornádója F4-es erejű volt, és 1924. június 13-án ért földet Biatorbágy és Páty közelében.