hirdetés

84 évesen hunyt el Scotty Moore, az utolsó zenész, aki Elvis Presley-vel játszott együtt. A legendás gitáros nemcsak Elvis zenei hangzására volt óriási hatással, de a rock and roll műfaj több generációja tanult tőle, például Keith Richards, Jimmy Page vagy Bruce Springsteen.

Scotty Moore és ElvisMoore otthonában, Nashville-ben hunyt el. Halálhírét életrajzírója és barátja, James L. Dickerson erősítette meg a zenész egyik családi barátjára hivatkozva.

Presley volt felesége, Priscilla Presley közleményben emlékezett a zenészre. – Elvis nagyon szerette Scottyt, és nagy becsben tartotta közös munkájuk stúdióban és a turnékon eltöltött csodálatos éveit. Scotty maga is fantasztikus zenész és igazi legenda volt. A zene, amit Elvis és Scotty együtt játszott, örökre élni fog, és a jövő generációkra is hatással lesz – fogalmazott.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába 2000-ben beiktatott Moore hunyt el utolsóként a híres csapatból, amelyet Elvisszel, Bill Black basszusgitárossal és Sam Phillips producerrel együtt alkottak.

Moore és Black 1954 júliusában találkozott először Elvis Presley-vel a memphisi Sun Records stúdióban, ahol később több nagy slágerüket vették fel, köztük a That’s All Righ és a Mystery Train című számokat.

Moore, Black és D. J. Fontana dobos kísérték Elvist korai tévés fellépésein és első filmjeiben is, de 1957-ben elegük lett abból, hogy miközben az énekes milliomos lett, nekik alig fizettek.

Moore a kilencvenes évek végén egy interjúban felidézte: azért is csalódott volt, mert eltűnt a bensőséges kapcsolat, már nem beszélgethettek csak úgy Elvisszel, amikor akartak.

A gitáros még egy alkalommal, 1968-ban játszott együtt Elvisszel egy visszatérését előkészítő televíziós szereplésén, amely ismét a slágerlisták élvonalába repítette a sztárt. De gázsija még az utazási költségeit sem fedezte és nem hívták el Presley 1970-es turnéira sem.

Moore az ötvenes évek végétől számos énekessel dolgozott és 1964-ben egy szólólemeze is megjelent. Dickerson szerint nemcsak legendás gitáros, hanem nagyszerű ember is volt.

(Fotó: Getty)