hirdetés

Még május 14-ig látható az év egyik legjobban várt és nagy közönségsikerére számító tárlat, a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Érdemes elmenni. Immáron harmadik alkalommal ad otthont a Nagymező utcai Capa Központ a színvonalas eseménynek és kiállításnak, amelyre 240 fotós közel 2500 alkotással jelentkezett.

 

sajtófotó kiállítás-juhász

A díjak odaítéléséről öttagú, rangos magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri döntött. A testület elnöke Petr Josek fotóriporter, aki a Czech Press Photo nemzetközi zsűrijének elnöke volt. Ami első látásra is szembetűnő, hogy sok – nemzetközi mércével nézve is – színvonalas alkotás jutott be a döntőbe, korábban talán nagyobb volt a minőségi ingadozás.

A tavalyi év többek között a fél Európát feje tetejére állító menekültválság miatt lesz emlékezetes, ezért a kiírók úgy döntöttek, hogy ezt kivételesen, a verseny történetében először, a Magyar Sajtófotó Pályázatnak is tükröznie kell, ezért egy külön kategóriát hoztak létre az aktuális eseményekre reagálva. Ennek köszönhetően a határátlépőkkel kapcsolatos képeket és sorozatokat a hír-, portré- vagy éppen társadalomábrázolás helyett egységesen ebbe a külön kategóriába lehetett nevezni.

A pályázat két legnagyobb presztízsű díja közül az egyiket szintén a menekültválsággal kapcsolatos sorozat, illetve annak alkotója nyerte. A MÚOSZ Nagydíját Fazekas István, a HVG fotósa kapta Tranzitország című sorozatával, míg az André Kertész Nagydíjat Déri Miklós érdemelte ki A roma test politikája – Nincs ártatlan kép című anyagával.

A képeket és szövegeket tartalmazó anyag kétszer 160 méternyi nyomatra fért fel – a budapesti kiállítás mellett és után vidéki „turnéra” indul a kiállítás, amely május 14-ig tekinthető meg a Nagymező utcai Capa Központban.

(Fotó: Juhász)