hirdetés

Furcsa és meglepő felfedezés a Körösön. Medúzát fotóztak a folyóban de aggodalomra semmi ez a faj az emberre nézve semmiféle veszélyt nem jelent.

 

A Magyar Haltani Társaságnak (MHTT) egy horgász küldött be videót – amelyet Mezőtúr mellett, a Peresi-Holt-Körösön készített – arról érdeklődve, milyen medúzát sikerült megörökítenie – vette észre a Pecaverzum.

Ez az Európában és hazánkban is sokfelé terjedő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii) lehet. Úgy tartják róla, hogy a tiszta vizet kedveli, így a jelenléte jól minősíti a holtág vizét– írta válaszában a társaság.

Az édesvízi medúzák valamikor az 1920-as évek elején Délkelet-Ázsiából kerültek Európába. Ez a faj az emberre nézve semmiféle veszélyt nem jelent, hiszen csalánsejtjei olyan parányiak, hogy csak a táplálékul szolgáló vízi egysejtűek elfogására alkalmasak.

A mindössze néhány centis, átlátszó, lüktető mozgású, medúza formájú élőlények a tiszta vizeket kedvelik, általában tiszta vizű kavicsbánya tavakban, esetleg folyók holtágában tűnnek fel.

 

( Balu )