hirdetés

Somorján felavatták egyik legnagyobb királyunk, Mátyás király szobrát. 550 éve látogatott a városba a magyar uralkodó.

Somorja, 2016. november 13. Mátyás király újonnan felavatott mellszobra, Lebó Ferenc szobrászmûvész alkotása a szlovákiai Somorján (Samorin) 2016. november 13-án. MTI Fotó: Krizsán CsabaA városháza előtt felállított szobor kulturális műsorral kísért ünnepélyes leleplezésén több százan vettek részt, köztük Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének vezetői, valamint a történelmi egyházak és civilszervezetek képviselői is.

A Mathias rex feliratú kőtalapzaton elhelyezett bronz mellszobrot, amely fiatal korában ábrázolja a magyar uralkodót, Lebó Ferenc győri szobrászművész készítette. A szobrot a helyi önkormányzat állíttatta és finanszírozta.

A szoboravató ünnepség résztvevőit Bárdos Gábor, Somorja polgármestere köszöntötte, majd Horváth László történész idézte fel a város történelmének egy-egy szakaszát és a magyar uralkodó életének néhány állomását, köztük azokat, amelyek Mátyás királyt a városhoz kötik.

A nem is annyira távoli múltban rombolás zajlott, amikor városfejlesztés címén eltüntették az emlékezés helyeit, ezt azonban a hely, a város szelleme túlélte, a ma emberének pedig joga és eleivel, valamint utódaival szemben kötelessége, hogy ezt a hagyatékot megtartsa és hangsúlyosabbá tegye, a mostani szoborállítással is sikerült egy lépést tenni ebben az irányban – mondta Somorja polgármestere.

A rendezvényen a történelmi egyházak képviselői is beszédet mondtak, majd miután a város polgármestere leleplezte a mellszobrot, az ünnepség a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.