hirdetés

A Ciatdella teljesen szét lett szedve. Rá sem ismertünk, persze ra sem fogunk ismerni, ha majd megnézhetjük és kész lesz. A több mint 25 milliárdból megvalósuló tervek részeként kiállítóterek, étterem, park, illetve vízfelület születik.

 

A nagy átépítés miatt hónapok óta megközelíthetetlen a Citadella, és meglepő átalakulást mutat. Az 1848-49-es forradalom leverése után, Emanuel Zitta hadmérnök tervei szerint azonnal építeni kezdett erődítmény jó részét mostanra lebontották.

Bár a császári udvar által, egy esetlegesen bekövetkező magyarországi forradalom minél gyorsabb leverése miatt, illetve a Pest-Budán élők megfélemlítésének céljával a Gellért-hegy tetejére épült Citadella végül sosem látott harcokat, az osztrák csapatok pedig harminc évvel a kiegyezés után, 1897-ben el is hagyták azt.

A főváros célja a tulajdonába került óriás lebontása volt, elegendő pénz híján ez azonban végül nem sikerült, így a XX. században az épületet különbözőképpen próbálták hasznosítani – a hatvanas évektől például szálloda és étterem működött a falai közt –, tartós célt azonban nem sikerült találni.

Egészen mostanáig, hiszen a kormány által közel egy évvel ezelőtt közzétett koncepció szerint a modelljét tönkretevő Szabadság-szobor mögött, az eddigi magas falak helyén egy egyre szűkülő lépcsősor vezet majd a Citadella belsejébe, ahol
feszített víztükrű tavat, új parkot, vízmedencét, kilátóteraszokat, sőt, a magyar szabadságküzdelmeknek emléket állító múzeumot, illetve éttermet is találunk majd.

A 2021 áprilisában általunk is közzétett, majd elemzett látványterveket, illetve a kapcsolt leírást látva egyértelmű volt, hogy a százhetven éves struktúrának egy része törmelékké válik, ennek mostani látványára azonban nyilvánvalóan kevesen voltak felkészülve.

A déli oldalon átjárót nyitottak a munkagépeknek, a szobor mögött pedig egy legalább húsz méter hosszan hiányzik az egykori erőd fala.

A 2016-ban kiírt ötletpályázat eredményeiből egyáltalán nem merítő munkálatok jelenleg folyó első ütemét a már említett ZÁÉV, illetve a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Zrt. 5,332 milliárd forintért végzik – ennek részét képezte a 106 millió forintba kerülő zászlórúd is.

( Balu )