hirdetés

A következő két napban veszik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének hivatalos dalát, amelynek zenéjét a több világslágert jegyző Desmond Child jegyzi, aki nem mellesleg már magyar állampolgár. Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza múzeum alapító főigazgatója már nagyon várja  a kész zenét, mert szerinte nagyon jó lesz. 

56-os dal

Olyan dal megszületése a cél, amely a mai fiataloknak a művészet eszközeivel teszi újraélhetővé azt a hat évtizeddel ezelőtti pillanatot, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért, és azokért a pillanatokért, amelyekért érdemes élni. Szempont volt az is, hogy magyar származású szerző jegyezze a dalt, utalva arra, hogy a szerző apai ágon magyar, így 1956-ot belülről, a szívéből érzi, és fontos neki.

Desmond Child azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisi washingtoni látogatása idején kezdte beszélgetni arról, hogy megszülessen egy ilyen himnusz jellegű dal, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt és fordul a jövő felé.

A több világsztárnak köztük az Aerosmithnek, Bonnie Tylernek, Chernek, a Kissnek, Ricky Martinnak, Robbie Williamsnek és Shakirának is slágerré vált dalt író 62 éves Desmond Child nem árulta el, ki az a mintegy tíz neves magyar művész, aki csaknem ötventagú kórus és zenekar kíséretében énekli majd a szerdai és csütörtöki felvételen a dalt, amelynek magyar és angol változata is lesz.

Hangsúlyozta: a második világháború után a tengerentúlra kivándorolt száz százalékig magyar édesapjával gyakran járt Budapesten, így sok emléke van Magyarországról.