hirdetés

A világ leggyorsabb 500 számítógépéről közzétett listán már egy kínai gyártmány lett az első. Az 1993 óta végzett nemzetközi felmérés történetében most először képes készíteni az USA-nál több szuperszámítógépet egy másik ország, és ez mind made in China.

szuperszámítógépek

A Wuhsziban működő Nemzeti Szuperszámítógép Központ Sunway TaihuLight nevű számítógépe másodpercenként 93 petaflop sebességre képes. A flopsban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti.

Az új szuperszámítógép kétszer olyan gyors és háromszor olyan hatékony, mint a korábbi listavezető, a szintén kínai Tianhe2 (Tejút2).

Az új Linux-alapú szuperszámítógépet nagy mennyiségű adatok elemzésére, időjárási előrejelzések készítésére és fejlett ipari technológiákhoz használják.

Az új 500 lista érdekessége, hogy 1993-as első kiadása óta 167 számítógépével most először előzte meg Kína az Egyesült Államokat, amelynek 165 számítógépe szerepel a világ 500 leggyorsabb számítógépe között. Az első tízben azonban négy amerikai számítógép van és két kínai, utóbbiak viszont a listavezetők. Az első tíz között van még egy-egy szuperszámítógép Japánból, Svájcból, Németországból és Szaúd-Arábiából.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy tíz éve még Kína csak 28 számítógéppel szerepelt a listán, és közülük egyik sem volt a leggyorsabb 30 között, az ázsiai állam a szuperszámítógépek történelmében jóval nagyobbat és jóval gyorsabban lépett előre, mint bármely más ország – a Top500 közleménye szerint.