hirdetés

Lezárult a Szigetet és más fesztiválokat szervező cég eladása, a kisebbségi tulajdonosok a maradék részesedésüket is eladták az amerikai befektetőnek. Egyes számítások szerint alig 3 milliárd forintot fizethetett az újabb csomagért a vevő. Összesen pedig közel 18 milliárdért kelt el a legendás cég és megannyi fesztivál. A cég és a fesztiválok mostantól amerikai kezekben van.

 

A Sziget Zrt. kisebbségi tulajdonosai a múlt év végén értékesítették 30 százalékos részesedésüket az egyebek mellett a Sziget, a Volt és a Balaton Sound fesztiválokat szervező társaságban, ezzel az alapítók, illetve a hozzájuk később társuló magyar társtulajdonosok végleg kiszálltak a cégből, teljes mértékben átengedve a kontrollt az addig 70 százalékkal rendelkező amerikai befektetőnek.

A mostani deal árazása a korábban értékesített 70 százalékos tulajdonrész árfolyamához képest harmadáron történt. Ebből kiindulva, számításaink szerint, az alapító Gerendai Károly és tulajdonostársai 2,8–3 milliárd forintot kaphattak maradék üzletrészükért.

Négy éve a 70 százalékos részüket 49 millió euróért, akkori árfolyamon 15 milliárd forintért adták el a G7 nem cáfolt információi szerint. Ebből kiindulva, és figyelembe véve a diszkonttényezőt, nagyjából 7 millió eurót érhetett a csomag a mostani értékesítés során, ez mai árfolyamon közel 2,8 milliárd forint. A szerződés megkötésekor, tavaly december elején jegyzett, 410 forint körül mozgó árfolyam mellett pedig 2,87 milliárd forint üzleti érték adódik. Vagyis nagyjából ennyi lehetett a vételár, amit azonban az üzleti titokként kezelt szerződésben foglaltak valamelyest módosíthatnak.

A legutóbbi leadott cégbeszámoló alapján – amely feltünteti a saját tőkén belüli részarányokat – a mostani vételár közel 50 százaléka kerülhetett Gerendai érdekeltségéhez, a maradékon a többiek osztoztak.

Összességében tehát a Sziget 100 százalékos tulajdonának eladása mintegy 18 milliárd forintot hozott az addigi tulajdonosok számára az elmúlt négy évben.

Ennél jobban is járhattak volna Gerendaiék, ha a Covid-járvány nem gátolja meg a fesztiválok megrendezését 2020-ban és 2021-ben. A maradék üzletrész értékének árazását ugyanis egyebek mellett a fesztiválok folyamatos megrendezéséhez és teljesítményéhez kötötték – kikötés volt például, hogy a rendezvény hét egymást követő évre engedélyt szerezzen a fővárosi önkormányzattól, ami megugorható akadály volt, nem úgy a világjárvány miatti korlátozások, márpedig két év kiesése jelentősen rontott az eladók pozícióin. Hogy mást ne említsünk,a Covid két éve alatt a Sziget Zrt. 2,2 milliárd forint veszteséget halmozott fel, ami teljesen elvitte a megelőző két év nyereségét.

Ugyanakkor az árfolyamváltozáson nyertek valamennyit, hiszen a 70 százalék eladásakor, 2017-ben még 310 forint környékén járt az euró. Csak ezt figyelembe véve, a mostani eladás mintegy 700 millió forinttal többet hozott az eladóknak, mintha a 2017-es árfolyam szerint számoltak volna el. A pénz értékét ugyanakkor rontotta az elmúlt négy év összesen 28 százalékos inflációja.

A hivatalos cégnyilvántartás is tükrözi a változásokat: Kádár Tamás kivételével minden cégjegyzésre jogosult magyar résztulajdonos státusza törlés alatt áll. Vagyis ők – Gerendai Károly, Takács Gábor, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert – nemcsak a tulajdonosok közül szállnak ki, hanem az operatív munkából is. Közülük Gerendai gyakorlatilag már korábban hátrébb lépett.

Mostantól hivatalosan a Luxemburgban bejegyzett Superstruck Holding a Sziget Zrt. kizárólagos tulajdonosa, de valójában egy amerikai befektetési alap, a Providence Equity Partners (illetve egyes sajtóhírek szerint annak vezetői) állnak a cégláncolat végén, akik Superstruck márkanév alatt fogják össze világszerte a több mint 50 fesztiválból álló portfoliójukat.

A tavalyi felemás év után a Sziget Zrt.-nél úgy döntöttek, hogy idén nem rendezik meg a Volt Fesztivált, de az alapító Fülöp Zoltán szerint nem kell temetni a soproni rendezvényt, lát arra esélyt, hogy az később visszatérjen a kínálatba.