hirdetés

Bár az igazi fagy és fogatvacogtatói hideg csak most jön, így is rengetegen fagytak meg Magyarországon. A viszonylag enyhe idei télen is már majdnem 100 ember vesztette életét végzetes kihűlés következtében.

 

A Magyar Szociális Fórum közölte: szeptembertől január közepéig 98-an hűltek ki végzetesen Magyarországon. Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg.

– A fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is – tették hozzá.

A hideg időjárás és a mínuszok miatt a következő napokban is történhetnek tragédiák, épp ezért úgynevezett vörös kódot léptettek életbe. Eszerint valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár figyelmeztetése szerint életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki.

– Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni – tette hozzá.

– A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk – hívta fel korábban a figyelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.