hirdetés

A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (a SISU-n) szeptemberben indult a magyar nyelv és irodalom szak. Ezt ünnepelve hétfőtől magyar kulturális hetet tartanak a kínai metropoliszban.

sanghaj-egyetemAz SISU-n ebben a tanévben indult magyar szak immár a második ilyen fakultás Kínában.

Az önálló oktatáspolitikával rendelkező Sanghajban a SISU az idegen nyelvi képzés központja, ahol a nagy világnyelvek mellett egyebek között a holland, a svéd és a lengyel nyelv oktatására is van igény. Ennélfogva a profiljába kitűnően illeszkedik a magyar nyelv és kultúra tanítása is – olvasható a Balassi Intézet közleményben. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete is a SISU közreműködésével jött létre 2012 őszén.

A 10-12 hallgatóval induló magyar szak őszi kezdéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézeteke egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, az egyetem pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

Az október 10. és 15. közé meghirdetett Magyar Kulturális Hét egyik kiemelkedő eseménye Róth Miksa Megszínesített Napfény című kiállítása a Duolun Modern Művészeti Múzeumban. A tárlat, amely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt, felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével szeretné felidézni Róth Miska sokszínű és sokrétű munkásságát; bemutatni az életpálya főbb szakaszait és műveit, bepillantást adva a magyar szecesszió világába.