hirdetés

Tíz fiatal énekes, köztük egy magyar szoprán jutott a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe, amelyet szombaton tartanak a Zeneakadémia Nagytermében –közölte a versenyt rendező Zeneakadémia.

marton-eva-emlekversenyBejutott a döntőbe (a megmérettetés sorrendjében) Polina Shamaeva (Oroszország), Ankhbayar Enkhbold (Mongólia), Horti Lilla (Magyarország), Lucyna Jarzabek (Lengyelország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország), Theodora Raftis (Ciprus), Alexander Roslavets (Fehéroroszország).
A döntőben az énekesek két alkalommal lépnek színpadra, a második félidőt követően pedig a zsűri meghozza döntését. A nagydíjat, az első három helyezett trófeáit, valamint a közönségdíjat a döntő közönsége előtt vehetik át a legkiválóbbak. A verseny honlapján elérhető tízkamerás élő internetes közvetítés segítségével a finálét akár okostelefonokról is lehet majd követni, illetve a teljes eseményt élőben közvetíti a Bartók Rádió.
Az énekversenyre öt kontinens 25 országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bírálóbizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20–21-i elődöntőben.

A csütörtöki középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be. A zsűri döntése alapján a szombati döntőbe bejutott 10 versenyző két újabb áriát ad elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Az oklevelek és a különdíjak kiosztására a másnap, szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten kerül sor, amelynek műsorát a döntőn elhangzó számokból állítja össze a zsűri.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5000 eurós különdíjat ajánlott fel.
A versenyről Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felkérésére az MTVA 55 perces filmet forgat, amelyet a közmédia új kulturális adója, az M5 sugároz majd október 1-jén, a zene világnapján.
A versenyzők rövid életrajza és műsora a verseny honlapján, a martoncompetition.hu oldalon tekinthető meg.

(Fotó: archív)