hirdetés

A Star Trek-sztár, George Takei a kultikus sci-fi sorozattal kapcsolatos privát gyűjteményét a Los Angeles-i Japán-Amerikai Nemzeti Múzeumnak adományozza.

star-trekAz intézmény szerdán jelentette be a nagylelkű adományt, hozzátéve, hogy a kollekció darabjait a 2017 márciusában nyíló New Frontiers: The Many Worlds of George Takei című tárlaton láthatja a közönség.

Takei gyűjteményében a Star Trek-filmekhez kötődő fényképek, szobrok, szövegkönyvek és az életének fontosabb pillanatait őrző egyéb emléktárgyak sorakoznak.

A színész Hikaru Sulut, az Enterprise űrhajó kormányosát alakította az 1960-as évek legendás televíziós sorozatában és az azt követő filmekben. Legutóbb pedig a Kubo és a varázshúrok című animációs film egyik szereplőjének kölcsönözte a hangját.

A 79 éves Takei évtizedek óta harcos emberi jogi aktivista – a Human Rights Campaign polgári jogvédelmi csoport szóvivője –, aki a melegek jogai mellett más ügyeket is a szívén visel: részt vett a polgárjogi mozgalomban, a hetvenes években demokrata párti politikusként működött. Emellett harcolt azoknak a japán–amerikaiknak járó jóvátételért, akiket – Takei családjához hasonlóan – a második világháború után internáltak.

A homoszexualitását évek óta nyíltan vállaló Takei 2008-ban fogadott örök hűséget szerelmének, Brad Altmannak. A pár a Japán-Amerikai Nemzeti Múzeumban tartott buddhista ceremónián mondta ki a boldogító igent.