hirdetés

Elégedetlenek a tejtermelők, úgy tűnik. Most több tucat tehénnel, ötven-hatvan tejesgazda jelent meg előre be nem jelentett demonstráción a budaörsi Kinizsi úti Tesco előtt. A gazdák a nagyáruház két bejáratát foglalták el és oda kötélkordont húztak, már a rendőrök is megérkeztek.

tehén tünti-mti

A tejesgazdák félszázan úgy döntöttek, elég az olcsó kamu tejből. Éppen ezért akcióba lendültek Budaörsön. Lezárták tehenekkel az egyik bevásárlóközpont bejáratát.

„A szlovák adóhatóság olcsóbb, én mégis a NAV-ot szeretem”, „Szlovák tejnek a magyar tej issza meg a levét” – ilyen feliratokat lehetett látni a tüntetők transzparensein, amelyeken többek között arra szólították fel a vásárlókat, hogy igyanak magyar tejet.

A Tesco illetékesei tárgyalt a demonstrálókkal, így időközben az egyik bejáratot felszabadították. A rendőrök jelenleg kint vannak a be nem jelentett tüntetésen, ám szemtanúk szerint inkább csak terelgetik az embereket és figyelik a rendet.

Az agrárszektor.hu szerint a tiltakozással azt akarják elérni a gazdák, hogy a kiskereskedők csökkentsék az árletörő hatású tej- és tejtermékimportot. Ez volt a harmadik gazdálkodói megmozdulás az alacsony tejfelvásárlási árak miatt. Legutóbb április 4-én vonultak tejadó teheneikkel a fővárosban az elkeseredett gazdák.

 

(Fotó: MTI, illusztráció)