hirdetés

Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.

birsalma pálinka

Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája elmondta, hogy nagyon sokan főznek jó házi pálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.

A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házi pálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak – mondta Fülöp.

A fesztivál szervezői ezért várják a házi pálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják, és ha akarják, meg is vásárolhatják.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házi pálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házi pálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás – magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.

Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.