hirdetés

A Szaturnusz ikonikus gyűrűinek bonyolult szerkezete látható lenyűgöző részletességgel a NASA Cassini űrszondájának legfrissebb felvételén.

szaturnusz-nasaA gyűrűk kisebb gyűrűkből állnak, amelyek távolról nézve egybemosódnak. A szeptember 16-án, mintegy 456 ezer kilométerről készült fotón viszont többtucatnyi kisebb képződmény vehető ki. (A szonda 4 fokkal a gyűrűsík felett helyezkedett el a megfigyelés idején.)

A „gyűrűcskék” igen sokszínűek, és a kutatók egyelőre nem tudják, ennek pontosan mi lehet az oka.
A NASA sajtóközleményében kifejtette, a gyűrűkkel foglalkozó kutatók között vita tárgyát képezi a képződmények természete, többek között az, hogy megjelenésük kezdettől ilyesmi volt-e, vagy pedig változott az idő előrehaladtával.

A Szaturnusz gyűrűi 90-95 százalékban vízjégből állnak. Származásukban sem biztosak a kutatók, rengeteg elmélet látott már velük kapcsolatban napvilágot.

Egyesek például úgy hiszik, hogy a gyűrűk egy az óriásbolygó gravitációja által széttépett jeges hold maradványai, míg más elméletek szerint főképpen a bolygó keletkezése után visszamaradt anyagból épülnek fel.

Nemrégiben egy csillagászcsoport már azzal állt elő, hogy a gyűrűk a Szaturnuszhoz négymilliárd évvel ezelőtt – a kései nagy bombázásként ismert kaotikus periódusban – túl közel merészkedő törpebolygók töredékei lehetnek.

A Cassini 1997-ben indult és 2004-ben érkezett meg a rendszerhez. 2017 szeptemberéig folytatja a gyűrűs planéta és számos holdjának vizsgálatát, majd kontrollált módon vetnek véget szolgálatának a bolygó vaskos atmoszférájában.

Fedélzetén utazott a Huygens szonda is, amely 2005 januárjában elsőként szállt le a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon.

A 3,2 milliárd dolláros misszió a NASA, az Európai Űrügynökség és az Olasz Űrügynökség közös projektje.