hirdetés

Nyugdíjba küldték a veterán tűzszerészt. A tízéves border collie szinte kölyökkora óta dolgozik a honvédségben, nyugdíjazása után is a vezetőjével marad.

nick-kutyaBefejezi katonai szolgálatát Nick, a tízéves border collie, amely csaknem kölyökkora óta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozik, és ezzel ő az alakulatnál leghosszabb ideje dolgozó tűzszerészkutya – írja a Honvédelem.hu.

A Magyar Honvédség kötelékében 2006 óta létezik a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század. Annak idején elsősorban az afganisztáni és iraki külszolgálatok miatt jött létre az egység.

Nick nemzetközileg elismert vizsgákkal rendelkezik, és amikor épp nem robbanóanyagok után kutat, akkor vezetőjével, Erdélyi Judit főtörzsőrmesterrel rendszeresen bizonyít terápiás kutyaként. Újabban a szarvasgomba-keresés is felkerült a szabadidős listára.
Nyugdíjba vonulása után is Erdélyi Judit marad a kutya gondozója, mindössze annyi változik, hogy megszólítása ezentúl kutyavezető helyett hivatalosan is gazdi lesz.