hirdetés

Japánban találtak a Római Birodalomból származó pénzérméket, egy okinavai várkastély romjai között fedezték fel a 3–4. századi római tallérokat. Ilyen leletre eddig nem volt példa, ezek szerint már abban az időszakban is kereskedelmi kapcsolat lehetett Okinava-szigete és a Nyugat között, pedig Japán hivatalosan csak a 19. században nyitotta meg kapuit a nyugati kereskedelem előtt.

romai-kori-penzermek-okinavan

A négy darab rézpénzre a világörökségi listán is szerepelő Kacureni vár romjai között bukkantak. Az 1,6-2 centiméter átmérőjű érmék a 3–4. századból származhatnak. A kopás miatt rajzolatuk szabad szemmel alig látható, röntgensugaras vizsgálattal azonban megállapították, hogy I. Konstantin római császár képmását és egy dárdát tartó katonát ábrázolnak.

A Kacureni vár a 12. és a 15. század között működött, és ebben az időben élénk kereskedelem zajlott Kína és a délkelet-ázsiai térség között. A római fémpénzek értékes történelmi leletet képeznek, arra utalnak, hogy kapcsolat létezett Okinava szigete és a Nyugat között – hangsúlyozta közleményében az urumai oktatási hivatal.

A római érméken kívül találtak Kacurenben egy fémpénzt a 17. századi Oszmán Birodalomból is, és további öt kerek fémtárgyat, amelyek ugyancsak érmék lehetnek.