hirdetés

Leleplezték a Kossuth téren Minden Magyar Szobrát. A műalkotás készítői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy mindenki számára elfogadhatóan a valódi összetartozás érzését erősítse a mai Magyarországon. Az állami támogatás nélkül kivitelezett műtárgy szembemegy a mai köztéri szoborállítási trendekkel. A szobor pedig nem más, mint egy lepel.

minden magyar szobra

A különös műalkotás avatásán nem volt díszőrség, sem zenekar sem politikusok hada. Sőt magát a szobrot az avatás előtt nem sokkal egy furgonból vették ki és cipelték a Kossuth térre Weiler Péterék mint alkotók. A szobor maga egy lepel, ez lett leplezve. A leple ugyanis mindent eltakar, mindenki azt képzel bele, amit akar, sőt bármilyen évfordulóra használható, vagy épp megemlékezésre. Azaz valóban felmerül, hogy az alkotók tényleg a legjobbat választották az összefogást jelképévé, a leplet, amely a legjobban jelképezheti ma Magyarországot.

A szoborral tervezünk egy kisebb turnét, aminek során a MINDEN MAGYAR SZOBRA ideiglenesen megjelenhet a legkülönbözőbb városok közterületein, ezzel is ösztönözve a városvezetőket, hogy állítsanak ilyen szobrot. Az utóbbi időkben sok olyan szobrot terveztek, amely – függetlenül attól, hogy megvalósult-e – komoly vitákat gerjesztett, s a megosztottság erősödéséhez járult hozzá. Én ezzel szemben inkább azt a formát kerestem, amiben mindenki egyet tud érteni – mondta Weiler Péter.

A szobor leleplezését és az avatóbeszédet követően a téren tartózkodó turisták megszemlélhették a szobrot (a spanyol diákoknak tetszett), majd ezt követően az operatív stáb visszahelyezte a műalkotást a furgon hátuljába, s a MINDEN MAGYAR SZOBRA – rendőri kíséret és egyéb felhajtás nélkül – elhagyta a Kossuth teret.

(Forrás: Librarius)