hirdetés

A szerdai kormányülésen hozott döntésekről adott tájékoztatást csütörtökön Gulyás Gergelykancelláriaminiszter. A nagyobb országokban az egyes régiókban, területeken nagyon eltérő lehet a koronavírus-fertőzés mértéke, így a kormány lehetővé tette, hogy az egyes országok besorolását eszerint is módosíthassák a beutazási szabályozás tekintetében. Erre eddig nem került sor, de a jogi lehetőséget megteremtették. A miniszter hozzátette: a védekezés sikeréhez a szabályok fenntartása és betartása szükséges, ilyen például a maszkviselés és az 500 fősnél nagyobb rendezvények tilalma.

 

Idén elmarad a tűzijáték és a Szent István napi ünnepségek, mivel az eddigi tapasztalatok alapján a járvány nagyobb tömegben jobban terjed – jelentette be Gulyás.

Amennyiben a helyzet úgy hozza, máskor megtartják a tűzijátékot. Idén minden augusztus 20-ai nagy ünnepség elmarad, az egyetlen kivétel a tisztavatás. Kérdésre elmondta: a beszerzett eszközök rendelkezésre állnak, azokat másik időpontban is fel lehet használni. Arról, hogy augusztus 15-e után lehet-e már 500 fősnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket tartani, valószínűleg a július végi kormányülésen döntenek csak az aktuális adatok alapján.

Kérdésre tisztázódott, hogy miért lehet futballmérkőzéseket tartani, ha nagyobb koncerteket nem.
Gulyás Gergely szerint a kettő között van egy nagy különbség: a zenés-táncos rendezvényeken alkoholt fogyasztanak. A miniszter magyarázata szerint a koncerteken még kevésbé tartható a távolságtartás, és a futballmeccseken nem ugrott meg a fertőzések száma az utóbbi egy hónap tapasztalatai alapján. Az Index felvetette, hogy a meccseken is lehet alkoholtartalmú italok árusítani, ha az alkoholtartalom nem éri el az öt százalékot. Megkérdezték, hogy nem lehetne-e olyan koncerteket szervezni, ahol ugyanilyen szabályozás érvényes. A miniszter ezt úgy értelmezte, hogy az Index a meccseken való alkoholfogyasztás korlátozását szorgalmazza.

A kormány segíteni szeretne azokon, akik a szórakoztatóiparban nehéz helyzetbe kerültek, ezzel kapcsolatban felkérték az illetékeseket egy program kidolgozására. Teljes kártalanításról valószínűleg nem lesz lehetőség.

A strandolással kapcsolatban nem terveznek szigorításokat. Strandmérettől függ, hogy elfér-e ott ötszáz ember, de nem terveznek szigorítani.

Horvátország a legbiztonságosabb, zöld kategóriába került, így a magyarok korlátozás nélkül mehetnek Horvátországba. Gulyás Gergely szerint indokolt a zöld kategória, mert az egymillió főre jutó fertőzések száma lényegesen alacsonyabb, mint a sárga besorolású országoké.

Rövidtávon nem eredményez spórolást az, hogy a Volánbusz tulajdonosi jogköreit átvette a MÁV. Egységesen jól működő struktúrát várnak, felmérik az igényeket, járatszűkítés, de akár járatbővítés is lehetséges. Nem az a cél, hogy kevesebb Volán-járat legyen – mondta Gulyás Gergely.

Ha valakinek megdönthetetlen érvei vannak és az adott intézmény nem szeretne iskolaőrt, fel kell venni a kapcsolatot a Belügyminisztériummal. Gulyás Gergelyt azért kérdezték erről, mert reggeli hírek szerint több intézményt is meglepett, hogy iskolarendőrt rendelnek ki hozzájuk, ők ugyanis ezt nem igénylik.

Gyenge csapatnak is lehet drukkolni – így kommentálta a miniszter azt, hogy a főváros még nem indította el a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást. Hozzátette: felújításokra 80 milliárd forint támogatást ad a kormány, erről még az előző fővárosi vezetéssel állapodtak meg, ezt továbbra is érvényesnek tartják.

Szóba került a rendkívül drágán megvásárolt lélegeztetőgépek ügye is. Gulyás Gergely szerint tavasszal az ár másodlagos szempont volt. Olyan extrém helyzetek alakultak ki, mint például amikor már a repülőről akartak leszedni lélegeztetőgépeket vagy éppen fizikailag kellett megvédeni az eszközöket. Magyarországnak 8-10 ezer lélegeztetőgépre van szükség a legrosszabb forgatókönyv szerint.

Hagyományos, rendes iskolakezdéssel számolunk, jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint ez végleges döntésnek tekinthető. Természetesen amennyiben változik a járványügyi helyzet, átgondolják a kérdést.