hirdetés

Lebukott a múzeumi tolvaj
2019-08-30 00:31

Lebukott egy ismert múzeológus, aki a magyar állam tulajdonát képező műtárgyakat lopott el és értékesített. A férfi ellen jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat az ügyészség.

 

A szűkszavú vádirat szerint a főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől közel egy éven át 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt lopott el a gyűjteményből.

Az ellopott műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette.

Az ellopott, körülbelül 30 millió forintot érő alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta, házkutatások útján lefoglalta, és visszaadta a múzeumnak.

A lebukott és ismert múzeológus beismerte tetté.

Az ügyészség arra az esetre, ha továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eladási összeg erejéig vagyonelkobzást indítványozott a bíróságnál.

A műtárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeumból csente el a vádlott. Az intézmény úgy tudjuk 2017 novemberében tett feljelentést.