hirdetés

Tizenhárom kategóriában több mint száz filmet mutatnak be az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 16. és 22. között tartanak a vajdasági Szabadka melletti Palicson – olvasható a fesztivál honlapján.

palicsi filmfesztivál

A 23. alkalommal megrendezett fesztivált az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz–francia dokumentumfilm nyitja meg, amely az idén megkapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért –a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének.

Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat az idén Ulrich Seidl osztrák és Slobodan Sijan szerb rendezőnek ítélték oda. A palicsi filmfesztiválon az idén a balti államok – Lettország, Észtország és Litvánia – filmművészetére fókuszálnak. A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett új kategóriában is mutatnak be filmeket, a Szemtől szemben nevű válogatás a középiskolásokat és az egyetemistákat szólítja meg. A magyar filmek válogatásában hét produkciót vetítenek, ezek listáját azonban még nem közölték. A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Kiemelt program lesz az amszterdami VU egyetem szimfonikus zenekarának koncertje.