hirdetés

A Torontói Filmfesztivált csütörtökön megnyitó western, A hét mesterlövész, Antoine Fuqua harmadik közös munkája Denzel Washingtonnal. A rendező a produkcióról elárulta, hogy gyerekkora óta rajong a westernműfajért, és minden filmjénél arra gondol: vajon tetszene-e a nagymamájának.
Aantoine-fuqua-1 hét mesterlövész új feldolgozása John Sturges 1960-ban forgatott klasszikusa nyomán készült, amely maga is remake volt, Kuroszava Akira A hét szamuráj című filmje ihlette. Fuqua a torontói premier előestéjén beszélt a The Hollywood Reporternek a szereplőválogatásról és arról az ajándékról, amellyel a film forgatása közben elhunyt zeneszerző, James Horner lepte meg.
 Az 50 éves rendező elmondta, hogy gyerekkora óta rajong a westernekért, gyakran nézte őket nagymamájával és édesanyjával. Nagy kedvencük volt A hét mesterlövész, nagyanyja Yul Brynnerért volt oda. Fuquát különösen az a jelenet ragadta meg, amikor Yul Brynner és Steve McQueen elhatározzák, hogy eltemetik az elesett helyieket a temetőben.
– Csupán azért, mert így tartották helyesnek. Először láttam egy filmben, hogy foglalkozni akar az előítéletekkel – idézte fel, hozzáfűzve, hogy ez nagy hatással volt rá.
A szereplőválasztásnál nyomban felmerült benne Denzel Washington, akivel a Kiképzés és A védelmező című filmjét is forgatta, és felkereste New Yorkban, ahol egy ebéd mellett meggyőzte őt arról, hogy el kell játszania a szerepet, amelyet egykor Brynne alakított. Chris Pratt, akit Steve McQueen szerepére szemelt ki, éppen egy másik filmmel flörtölt, amikor felajánlotta neki a munkát.
Pár nap múlva felhívott, és énekelni kezdte, hogy ‘Oh, Shenandoah’, én pedig rávágtam: Ő az. Ő Steve McQueen.
Fuqua a lapnak elmondta: mivel egy klasszikus film új feldolgozását kellett elkészítenie, a legnagyobb tanulság az volt számára, hogy miközben megvannak a saját elképzelései, tiszteletben kell tartani a film DNS-ét és bizonyos olyan elemeit, amelyek nagyon emlékezetesek, hogy tekintettel legyen azokra, akik szerették az eredeti produkciót.
– A hét mesterlövész forgatásakor folyton arra emlékeztem, mit éreztem, amikor 12 évesen a nagymamámmal néztem a filmet – mondta, megjegyezve, hogy amikor egy filmen dolgozik, mindig arra gondol, vajon tetszene-e a nagymamájának.
A film szereposztásával kapcsolatban kijelentette, hogy nem a sokszínűségre törekvés aktuális hollywoodi nyomása motiválta a válogatásnál: saját felelősségének érzi, hogy új színes tehetségeknek, művészeknek adjon lehetőséget. Ethan Hawke és Vincent D’Onofrio mellett a dél-koreai szupersztár, Lee Bjung-hun, a mexikói Manuel Garcia-Rulfo és Martin Sensmeier indián színész is szerepet kapott a westernben.
A remake zenéjét a forgatás közben elhunyt James Horner szerezte. Fuqua elmondta, hogy négy hete foglalkozott a produkcióval, amikor Horner elhunyt, még nem volt elég alkalmuk megbeszélni a filmzenét. De kiderült, hogy a zeneszerző halála előtt egy meglepetést készített neki: hét dalt komponált a filmhez.
– Lejátszották nekem, és egyszerűen csodálatos volt – mesélte Fuqua hozzátéve, hogy az egész stábot inspirálta Horner muzsikája.