hirdetés

Közel tízezren voltak az „Évnyitó – Az oktatás nemzeti ügy” névre keresztelt diáktüntetésen, amely a Szent István Bazilika előtt kezdődött, majd a Belügyminisztérium elé és Fővám térre vonultak a résztvevők. A pedagógus mellett szimpátia megmozdulás is jelzi, hogy a diákoknak is elegük van abból, ahogy oktatóiikat packázik a kormányzat.

 

A kormány tanárainkhoz való méltatlan viszonyulását; a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat; az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát; és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát. Ezen okokból kifolyólag álltunk a pedagógusok mellé szolidaritási menettel március 16-án, és ezért folytatjuk a küzdelmet továbbra is. Javulás továbbra sem történt, így kérünk minden felelős állampolgárt, hogy álljon ki magáért, a gyerekeiért, és a jövőért!” – áll a tüntetés Facebookon létrehozott eseményének szövegében.

Már a diákoknak is elegük van a tanárhiányból, amely fő okozója a krtikán aluli fizetés. Elegük van abból, hogy Orbánt annyira nem érdekli az oktatás, hogy hogy mindig csak valamelyik minisztériumhoz hozzácsapott nyűgkén kezeli, nem nemzeti ügyként. Elegük van az iskolák nagy részében uralkodó élhetetlen körülmények miatt- írják a szervezők.

A tüntetés szervezői diákokat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket és felelős állampolgárokat várnak, hogy együtt álljanak ki a pedagógusokért és általában azért, hogy az oktatás kérdésével foglalkozzon többet a magyar kormány.

„Nincs tanár, nincs jövő” – skandálja a Váci utcára ért tömeg. Egy időre megálltak a tüntetők, hogy a sor végét be tudják várni, ám ezalatt sem állnak le az egyre hangosabban kiabált rigmusok.

A Belügyminisztérium elé tervezett „A grund mi vagyunk” című szám közös eléneklése végül a Fővám téren valósult meg. Sokezer fiatal és a pedagógusokat támogató állampolgár énekelte el együtt a Pál utcai fiúk musical feldolgozásához készült dalt.

„Azért virrasztunk, mert lehet itt ennyien vagyunk, lehet, hogy mi mind kiállunk az oktatásért, de ahhoz, hogy igazi változás legyen kell az összes felelős állampolgár is” – monda el az egyik főszervező.

A Diákok a tanárokért csoport vezetői bejelentették, hogy négy budapesti iskola előtt tartanak virrasztást szeptember 4-én éjszaka, szeptember 5-éig. Az érintett intézmények a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium.

Molnár Áron előadta a Tanítani akarunk, de nem mindegy hogyan című számát.

Nagy Zsolt színész, rövid beszédet tartott amelyben megköszönte minden tanárnak, óvoda- és bölcsődepedagógusnak, hogy megtanították érezni, gondolkodni, beszélni és szeretni. A színész rövid halandzsa beszéddel demonstrálta, hogy milyen lesz egy beszéd, ha nem lesz oktatás.

Nemsokára egy 8×4 méteres kockás zászlót fognak kitűzni a Szabadság hídra.

Felkerült a Szabadság hídra a Diákok a tanárokért szervezet hatalmas kockás zászlója. A zászlót a tömeg a feje fölött adta előre, majd a szervezők a híd felénél rögzítették északi irányban.