hirdetés

Bár nemrég arról lehetett hallani, hogy beköltözött egy otthonba a neves zenész. Ráadásul Somló Tamás temetésén is úgy tűnt, hogy jó erőben van Laux, az Omega és az LGT alapító zenésze, de sajnos váratlanul elhunyt Laux József dobos, az Omega és a Locomotiv GT egyik alapítója. A zenészt szívbetegség után, 73 éves korában, szombaton érte a halál.

LAux józsef

Az Omega frontembere már érezte napokkal ezelőtt, hogy baj lesz Lauxszal.

– Hétfőn még bent jártunk nála a balatonfüredi szívkórházban, és akkor már nagyon rossz érzésekkel jöttünk el. Szörnyű, hogy Somló Tamás halála után két héten belül egy másik nagyszerű zenésztársat veszítünk el – mondta Kóbor János.

Laux József rendkívül céltudatos ember és nagyon szorgalmas zenész volt, messze a legszorgalmasabb az Omegában. Együtt alapította Kóborral az Omega együttest 1962-ben.

Laux és Presser mellett Frenreisz Károly basszusgitáros és a Radics Béla mögött második Barta Tamás gitáros 1971-ben megalakították a Locomotiv GT-t, az első magyar „supergroupot”. Presser és Laux számára kockázatos lépés volt otthagyni a népszerű Omegát, de az LGT sikere igazolta őket. A zenekar ügyeit itt is Laux intézte, de egy idő után belefáradt a kultúrpolitika merev hatóságaival vívott szélmalomharcba. Az LGT 1976-os ötödik, dupla lemeze után Amerikába ment, követve Bartát, aki már két évvel korábban a tengerentúlon maradt.

(Fotó: Origo)