hirdetés

Lehet, hogy fellélegezhetnek a napelemesek. Így a  pár napja sokként bejelentett havi elszámolás a családoknál lehet marad a megszokott éves elszámolási rendszerben. A szakminisztérium ugyanis érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket – írta a Facebookon kiadott közleményében kedden délután az Energiaügyi Minisztérium.

Miután Kocsis Máté a Fidesz politikusa, szót emelt a napelemesek védelmében megmozdult a szakminisztérium.  Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője arra kérte Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást.

A tárca közleménye szerint a következő napokban Czepek Gábor közigazgatási államtitkár a szakmai szövetségek képviselőivel, Lantos Csaba miniszter pedig Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével egyeztet az ügyről.

A tárca azt írta, méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekednek, amely „megfelelően támogatja a magyar családokat” a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.

A napelemesek éves szaldóelszámolásának tervezett megszüntetését nagy felzúdulás kísérte, Lantos bejelentése óta dőltek a szerkesztőségünkbe a kormány kiszámíthatatlan szabályozását ekéző, a családok által beruházott milliók megtérülését reklamáló levelek. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábban annyit reagált a kiserőmű-tulajdonosok felháborodására, hogy mindenkinek megtérül a beruházása, támogatják majd a családokat a napelemes rendszerek megtérülő telepítésében, és a közlemény azt is tudatta: Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését.