hirdetés

Heves szópárbaj és kölcsönös vádaskodás jellemezte a holland parlamenti választások két fő riválisának hétfő esti televíziós vitáját: a bevándorlásellenes Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders megbízhatatlannak nevezte Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnököt, aki szerint viszont káoszba taszítaná az országot, ha Wilders alakíthatna kormányt. Törökország az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a török külügy- és a családügyi minisztert sújtó holland korlátozások miatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök az A Haber kormányközeli török hírtelevíziónak adott hétfő esti interjújában. Sőt a holland diplomatákat a török kitiltják.

1230256-erdogan-1479077924-497-640x480A kormányülés után nyilatkozva a török miniszterelnök-helyettes közölte, az ankarai kormány úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, mindenekelőtt annak, hogy kérjen bocsánatot Törökországtól. Ankara ezenkívül felfüggeszti a miniszteri és ennél magasabb szintű kormánytalálkozókat Hollandiával, és nem engedélyezi holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A török államfő szerint az eredmény sejthető, de a szükséges eljárás lefolytatása érdekében benyújtják panaszukat. Mint mondta: Ankara minden rendelkezésére álló diplomáciai szankciót latba vet. Kiemelte: míg Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, ő Hollandia “főnöke”, addig Törökországban a nép az. Rutte még nem érti a demokráciát, a miniszterelnök nem lehet “főnök”, a demokráciában az ország a népé – magyarázta Erdogan. Rutte kijelentése tiszteletlenség a néppel szemben – vélekedett a török elnök.

A gazdaság, az egészségügy és a bevándorlás kérdéseire összpontosító vitában Rutte úgy vélekedett, hogy Wilders nem kínál valódi megoldásokat a problémákra, csak leegyszerűsítő, populista jelszavakat hangoztat. Utóbbi viszont azt állította, hogy a kormányfő megszegte korábbi választási ígéreteit.

Még mindig rendkívül valós esélye van annak, hogy arra ébredjünk március 16-án, hogy Wilders kapta a legtöbb szavazatot  – jelentette ki a kormányfő.

Ez azt jelentené, hogy az lesz a legnagyobb párt, amelyik a nehézségek idején elmenekül, amely a saját érdekeit helyezi a nemzet érdekei elé – tette hozzá Rutte, kiemelve, hogy az általa vezetett Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) semmilyen körülmények között nem fog koalícióra lépni a Szabadságpárttal.

A PVV vezetője erre reagálva hangsúlyozta, a lakosság már nem hisz Rutténak, pártja figyelmen kívül hagyásával pedig “meggyaláznák” a választók akaratát.

Wilders pártjának az utóbbi időben valamelyest visszaesett a támogatottsága, de még mindig a második helyen áll. Felmérések szerint a VVD 23-27 képviselői helyet szerezhet a parlament 150 tagú alsóházában, a PVV pedig 19-23 mandátumra számíthat.

A vitán szóba került a Hollandia és Törökország közötti diplomáciai csatározás is, amelynek kapcsán Wilders azon véleményének adott hangot, hogy a kormánynak “ki kellene dobnia az országból a török nagykövetet és az embereit”. Ezen kijelentést arra használta fel Rutte, hogy rámutasson riválisa alkalmatlanságára.

Ez a különbség a twitterezés és egy ország vezetése között. Egy ország vezetésekor józan döntéseket kell hozni – mondta.

A kormányfő később felhozta Wilders egy korábbi ígéretét, amelynek értelmében betiltanák a Koránt és bezárnák a mecseteket Hollandiában, és gúnyosan megkérdezte, ezt mégis hogyan szándékozná véghez vinni, felállítana-e egy Korán-rendőrséget, amelynek tagjai házról házra járva elkoboznák a tiltott könyvet. A főként muzulmánellenes kijelentéseiről ismert Wilders arról is beszélt, hogy ismét holland kézbe kerülhetne az ország vezetése, ha Hollandia kilépne az Európai Unióból. Mint mondta, az uniós kilépés lenne a “lehető legjobb dolog”, ami csak történhetne Hollandiával.

A két politikusnak ez volt az első tévévitája a mostani kampány során. Kedden azonban újabb televíziós vitát rendeznek nagyobb pártok vezetőink részvételével.
A PVV támogatottságának visszaesését a fősodorbeli pártok kiszámíthatósága mellett elemzők azzal is magyarázzák, hogy egyre többen elveszett szavazatnak tartanák a Szabadságpártra leadott voksukat, minthogy Wilders nézetei miatt a PVV várhatóan nem tud majd egyetlen másik párttal sem koalíciót kötni, s így valószínűleg továbbra is ellenzékben marad.

A március 15-én esedékes holland parlamenti választásokon mintegy 13 millióan adhatják le a voksukat.