hirdetés

Remek időben jött a SZFE fura urainak és a honvédségtől lízingelt kancellárnak a vészhelyzet kihirdetése. Az egyetem polgárai ugyanis a több mint két hónapja tartó demonstrációjukat kénytelenek beszüntetni. Szarka ex-ezredes most örülhet. Azonban a SZFE diákjai csak az eddig tartó blokádot adják fel, mást nem.

 

Miután vészhelyzet lett kihírdetve Magyarországon, nem nagyon maradt lehetősége a SZFE polgárainak arra, hogy tovább folytassák a már így is több mint két hónapja tartó egyetemi blokádot. A kollégiumok bezárnak így a diákok nagy részének nem lesz hol laknia. Így úgy döntöttek megszüntetik az egyetemi zárt és így Vidnyánszky úrék simán jöhetnek be ki majd az épületekben.

Értesüléseink szerint a hallgatók úgy érzik, a hétfőn hozott újabb koronavírus-rendeletekmiatt elfogyott a mozgásterük, mivel a rendeletek miatt a felsőoktatási intézmények online oktatásra állnak át, a kollégiumokat pedig ki kell üríteni, a gyülekezéseket pedig betiltották. A kollégiumból is elkezdenek kedden kiköltözni.

Mint ismeretes a hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé rakott alapítvány, élén Vidnyánszky Attilával benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói az elejétől kezdve azt kommunikálják, hogy nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, és az egyetem épületeit is szimbolikusan elfoglalták.

Közben a kuratórium az addigi kancellár helyére Szarka Gábor lövészezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. A hallgatók őket sem engedték be az épületbe.

Október elsején az egyetem oktatóinak körülbelül 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott.

Mióta Szarka lett a kancellár, egy sor lépést hoztak arra, hogy a hallgatókat visszalépésre kényszerítsék: előrébb hozta az őszi szünetet, lekapcsolta az internetet az egyetem épületeiben, több terem kulcsát nem adták oda a hallgatóknak, így nekik alternatív megoldásokat kellett keresniük arra, hogy tartsák meg az óráikat, mivel ők végig kitartottak amellett, hogy tanulni akarnak: a padlástérben, aulában és az egyetem lépcsőin is tartottak órákat. Szarka az irodai dolgozóknak is megtiltotta, hogy bemenjenek az épületbe, csak a portások, gondnokok, takarítók járhattak be, így az utóbbi hetekben nagyon alapszinten működött az intézmény.

Szarka ezredes legutóbb pedig az őszi félévet függesztette fel az egyetemen, mert szerinte a blokád miatt az egyetem vezetése már több mint egy hónapja nem tudott bejutni az egyetem épületeibe, emiatt nem látnak rá az oktatás tényleges folyamataira, korlátozottan tudnak csak döntéseket hozni, és nem tudják ellenőrizni a létesítmények rendeltetésszerű működését. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár. A hallgatók viszont még ekkor is ellenálltak, és hétfőn tovább folytatódott a tanítás az egyetemen.

(ajtai)