hirdetés

Olyan film is nyert Cannes-ban, amelyet korábban kifütyültek. Kiosztották  a 69-ik cannes-i filmfesztivál díjait. A zsűriben harminc év után újra magyar művész is helyet kapott, Nemes Jeles László személyében. A kritikusok véleményei alapján már korábban is rangsorolták a versenyprogramban szereplő filmeket, a díjátadón azonban született néhány meglepetés is, és sokaknak nem nagyon tetszett a végeredmény.

Én

Az Arany Pálma: Én, Daniel Blake

A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló Én, Daniel Blake című filmje nyerte el az Arany Pálmát. A film főhőse egy 59 éves özvegy asztalos, akinek a szívrohama után az orvosa nem tanácsolja, hogy visszatérjen dolgozni, miközben a társadalombiztosítás illetékesei alkalmasnak ítélik a munkára. Az angliai Newcastle-ben játszódó történet címszerepét Dave Johns színházi színész alakítja.

A Felkavar a szél című filmjével tíz évvel ezelőtt már Arany Pálmát nyert nyolcvanéves rendező 19. alkalommal kapott meghívást a seregszemlére.

A zsűri Nagydíja: Épp a világ vége

A 27 éves rendező, Xavier Dolan az 1995-ben elhunyt francia Jean-Luc Lagarce színdarabja alapján készült hatodik filmje, Dolannak A Juste la fin du monde (Épp a világ vége) nyerte el a zsűri nagydíját. Dolan a filmet olyan francia világsztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye, Léa Seydoux és Gaspard Ulliel. A filmet a premierjén kifütyülték.

A legjobb rendező: Christian Mungiu és Olivier Assayas

A legjobb rendezés díját megosztva ítélte oda a George Miller vezette zsűri Christian Mungiunak a román társadalmat eluraló korrupcióról és megalkuvásról szóló Érettségi című drámájáért és a francia Olivier Assayasnak Personal Shooper című angol nyelven forgatott thrillerért amely a kritikusoktól igencsak negatív visszajelzéseket kapott.

A zsűri díja: Andrea Arnold

Andrea Arnold brit filmrendezőnő kapta a zsűri díját az Egyesült Államokban játszódó American Honey című, marginalizálódott fiatalokról szóló road-movie-jáért.

A legjobb forgatókönyv: The Salesman (Az ügyfél)

A legjobb forgatókönyv díját az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi The Salesman  (Az ügyfél) című letisztult családi drámája érdemelte ki.

Legjobb férfi alakítás: Sahab Hosszeini

Az iráni Hosszeini a The Salesman főszerepéért nyerte el a zsűri díját – őt, akárcsak a filmet, a nagy esélyesek közé sorolták. Szerepe szerint Hosszeini egy Emad nevű színész, akit a bosszúvágy vezérel, miután feleségét bántalmazták.

Jose Brillante Mendoza Fülöp-szigeteki rendező Ma’Rose című filmjének főszerepéért vehette át a díjat. A Ma’Rose Manila egyik szegénynegyedében játszódó kétórás film egy kábítószer-kereskedelem miatt letartóztatott házaspárról szól, amelynek három kamaszkorú gyermeke különböző módon próbálja megszerezni a korrupt rendőrök által követelt összeget ahhoz, hogy a szülőket elengedjék. A történetet az anya szemszögéből meséli el az alkotás. Jose győzelme is az est meglepetései közé tartozik.

(Forrás: vs)