hirdetés

A franciák eldöntötték megmentik a Szajnában úszkáló belgát. Éppen ezért a szakértők bevonásával kiemelik a bálnát és egy olyan helyre szállítják, ahol van esélye a túlélésre. A mentőakció igen veszélyes művelet lesz, de másképp a folyóba betévedt cet simul.

 

Kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vízéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy egy tengerhez közeli sósvízű medencébe helyezzék át életének megmentése céljából – közölték kedden francia természetvédők.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy miként hajtják végre a kényes mentőakciót, mert szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, amelynek vizében az állat tartózkodik. Valószínűleg beemelik egy bárkába, majd onnét átrakják egy teherautóra, amely elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy sós tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sósvízű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe – közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe. Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől. Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A Sea Shepherd „hatalmas” és „kockázatos” műveletnek nevezte a kiemelést, amelyet azonban muszáj megkísérelni, mert az állat különben elpusztulna a Szajnában. Szakértők az étvágytalanság miatt azt gyanítják, hogy a táplálékot megtagadó delfin beteg, de bizakodnak a sikerben, mert az elmúlt napokban jól reagált a vitaminkoktélra és az antibiotikumokra. Majd a sósvízű medencében dől el, hogy kezelhető vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved-e.

A hőség miatt a mentést várhatóan esti órákban hajtják végre, és szállítás közben folyamatosan bevizezett törülközőkkel fogják borogatni az állatot, hogy megvédjék a kiszáradástól. A mentőakció előtt azonban állatorvos fogja megvizsgálni a delfin vérét és légzését, hogy megállapítsák, egyáltalán szállításra alkalmas állapotban van-e a legyengült állat.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.

 

( P.Martity)