hirdetés

Állítólag a szemét közt végezte  a Kossuth és Munkácsy díjas szobrász pécsi alkotása. A szobrot 2011-ben bontatta le a pécsi önkormányzat, szerintük azóta “biztonságos helyen” tárolják azt.

vilt tibor szobra doktor sándorA pécsi önkormányzat cégének szeméttelepén találták meg a Kossuth- és Munkácsy-díjas Vilt Tibor szobrász egyik alkotását.

A szeméttelepen talált szoborról Böszörményi István szobrászművész megállapította, hogy az 1983-ban elhunyt Vilt Tibor Doktor Sándort ábrázoló műve, ami korábban Pécsett volt felállítva. Böszörményi szerint kétségbeejtő és szégyen, hogy Vilt Tibor munkája a szeméttelepre került, annak ugyanis múzeumban lenne a helye.

Az egész alakos köztéri szobrot 2011-ben vitték el a helyéről, miután 2010 decemberében a kétharmados fideszes többségű pécsi közgyűlés így döntött. A szobor lebontását azzal indokolták, hogy a “szegények orvosaként” is emlegetett és a pécsi bábaképzőt alapító Doktor Sándor 1918-ban a pécsi Nemzeti Tanács elnöke volt, 1921-ben pedig közreműködött a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában is.