hirdetés

A forradalom 60. évfordulója alkalmából adták ki Illyés Gyula 1956. október 24. és 1957. január 31. között írt naplóját. A feljegyzések csupán két éve kerültek elő, a kötetet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Szemle Kiadó közös gondozásában jelentetik meg.

Illyés Gyula

„Nem merek már az olvasók közé menni, mert alig lehet az embereket visszatartani, hogy ne adjanak rokonszenvüknek és ellenzéki érzelmüknek hangot, amiből könnyen bajok támadhatnak… A nép jobban hallgat íróira, mint a politikusokra, akik valójában újdonságnak számítanak. Ne feledjük el, hogy a népnek egészen a legújabb időkig nem voltak képviselői. De helyettük ott voltak az írók, a lantosok, a bárdok.” – részlet Illyés Gyula feljegyzéseiből.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az Atlantisz sorsára jutottunk című kötet budapesti bemutatóján mondta el: Illyés Gyula 1956-os feljegyzései csupán 2014 áprilisában kerültek elő, az anyagot lánya, Illyés Mária művészettörténész, filológus készítette elő kiadásra Horváth István történész közreműködésével, aki gazdag jegyzetapparátussal és magyarázatokkal látta el a kötetet. A szakmai lektor M. Kiss Sándor történész volt.