hirdetés

Ki kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt a holland Kruidvat drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg – értesült a BBC hírportálja.    

16612683_f55109aaa58bb2b4bab13c8f2c5326cc_wmA holland kiskereskedelmi lánc bocsánatot kért a pórul járt vevőktől, azt állítván: tudtukon kívül árusították a hitleres kifestőt.
A képen, melyet néhány gyerek ki is színezett, a barna egyenruhás Hitler náci üdvözlésre lendíti az egyik karját, a másikon horogkeresztes karszalagot visel.A Kruidvat közölte, hogy “mélységesen sajnálja, ami történt” és azonnal kivonta a terméket a forgalomból.
A kifestő Indiában készült, ám azt nem tudni, hogy került bele a hitleres rajz.”Az a gyanúm, hogy a készítő kapott valahonnan egy hírességeket ábrázoló könyvet, abból választott ki párat és szerencsétlenségére ezek között volt a náci diktátor is. Talán nem ismert rá” – magyarázta a helyi lapoknak a Trifora kiadó szóvivője. Hozzátette, hogy a Kleuren op Code című kifestőben olyan jelentős történelmi alakok kaptak helyet, mint Nelson Mandela, Albert Einstein és Abraham Lincoln.
“A körülmények szerencsétlen összjátékáról van szó. Ellenőriztük a fordítást, de nem néztük végig a rajzokat” – mondta a szóvivő.
Csak akkor értesültek a hibáról, amikor a könyv a polcokra került és a megdöbbent szülők elkezdtek fotókat küldeni a kiadó közösségimédia-oldalaira.
Egyik szülő a Hitler-rajzot posztolta, alá pedig ezt írta: “Szép a színezőtök!”
Egy másik vevő egy szót írt: szégyen.A Kruidvat elmondta, csak fél napig árulták a kiadványt és azonnal levették a polcokról, ahogy a botrányra fény derült. A vevők visszakapják a füzet árát – ígérték.

MTI