hirdetés

A világon csaknem kétmilliárd ember iszik napi rendszerességgel ürülékkel szennyezett vizet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint.

ivóvízAz ürülékes víz használata ivóvízként különböző fertőzések  – kolera, vérhas, tífusz, gyermekbénulás – veszélyével jár – mondta szerdai genfi sajtóértekezletén Maria Neira, a szervezet közegészségügyi igazgatója. A szennyezett ivóvíz évente több mint 500 ezer ember halálát okozza – tette hozzá.

Az ENSZ tagországai 2015-ben kitűztek maguk elé 17 olyan tartós fejlesztési célt, amelyet 2030-ig el kell érni. Az egyik az ivóvízforrások tartós biztosítása minden ember számára. Ehhez pénz kell, az pedig még nem gyűlt össze (új adókat kell kivetni), és ha összegyűlik, akkor azt hatékonyan is kell használni – állapítja meg a WHO a jelentésben, amelyet az ENSZ-szel közösen készített el.

A világ országai az utóbbi három évben átlagosan 4,9 százalékkal növelték a vízgazdálkodásra és -tisztításra fordított összegeket, de az országok 80 százaléka jelezte, hogy ez még mindig kevés az ENSZ céljainak eléréséhez. A Világbank szerint a ráfordításokat a jelenlegiek háromszorosára, évi 107 milliárd euróra (33 ezer milliárd forint) kellene növelni.