hirdetés

Úgy tűnik hamarosan megnyílik a 2019-ben leégett Notre-Dame székesegyház. Azaz már nem kell sokat várni. Feltehetőleg ennek a francia elnök Emmanuel Macron is örül. Amennyiben minden jól megy 2024 decemberében újra kinyitja kapuit a katedrális.

 

A Le Figaro információi szerint a székesegyházat 2024 decemberében, valószínűleg 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé. Ezt követően az épület külsején még folytatódnak a felújítási munkálatok. Mindez pedig a japán miniszterelnök látogatásakor szivárgott ki.

„Elérhető közelségbe kell hozni a felújítást, nem mondhatjuk tovább azt, hogy még 10–15 évbe telik!” – mondta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a Notre-Dame-székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke kifejtette, hogy a tűzkárok helyreállítása 550 millió euróba fog kerülni, 150 milliót már elköltöttek az épület biztosítására. A 340 ezer francia és külföldi adományozótól pedig mintegy 852 millió euró gyűlt össze.

A tábornok már tavaly decemberben bejelentette, hogy „jelentős előrelépések” történtek a munkálatokban: az északi kereszthajó kőboltozatának rekonstrukciója, nagy méretű fa boltívek felszerelése, amelyek lehetővé teszik a kőboltozatok rekonstrukcióját, a belső tisztítás befejezése, valamint a kápolnák festett díszeinek tisztításának folytatása. A torony felújításához szükséges állványzatot is 2023 áprilisára kell felállítani.

Teljesen megújul a templombelső, így többek között a keresztelő medence és az oltár is. A korszak korábbi emblematikus főoltárát mégsem újítják meg, helyette a 2023. január 6-án elfogadott pályázatok alapján öt művész egyike tervezheti meg az új templombelsőt: Nicolas Alquin, Guillaume Bardet, Pascal Convert, Laurent Grasso vagy Constance Guisset közül a nyáron választanak majd.