hirdetés

Jean-Michel Jarre befejezte. Nem nem kell aggodni, nem a zenélést, csak az egyik új albumát. Az eredeti lemez 40. évfordulója, valamint a folytatás, az Oxygene 3  jövőre esedékes huszadik születésnapja alkalmából Jean-Michel Jarre teljessé teszi a trilógiát. A december 2-án megjelenő Oxygene 3 albumon hét új dal kap helyet.
jean-michael-jarre-oxygene3Nem vagyok nagy híve az évfordulóknak, de amikor legutóbbi lemezemen, az Electronica 2-n dolgoztam, született egy szerzemény, az Oxygene 19, és eljátszottam a gondolattal, milyen lenne az Oxygene album, ha napjainkban írnám meg – idézte az elektronikus popzene francia atyját a lemezt kiadó Sony Music magyarországi forgalmazója, a Hear Hungary Music.

A 68 éves Jarre az 1976 decemberében Franciaországban, fél évvel később pedig a nemzetközi piacon jelentette meg a ma már ikonikus albumot, a szintetizátorzene alapművének tartott Oxygene-t. A folytatás, az Oxygene 2 , 1997-ben érkezett, a művész idén hat hét alatt készítette el a harmadik részt.
– A módszer hasonló volt ahhoz, ahogy az Oxygene anno született: próbáltam elkerülni, hogy túl sokat agyaljak az ötleteken, és azonnal rögzítettem mindent. Nem a trilógia első részét akartam másolni, inkább végigvinni a hallgatókat egy utazáson, amelynek különböző állomásai valamilyen formában kapcsolódnak egymáshoz – fejtette ki Jean-Michel Jarre.

Jean Michel Jarre több mint négy évtizedes eddigi pályafutása során húsz stúdióalbumot készített, köztük az Oxygene-t két évvel követő Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981) vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolookot (1984). Tehetségét apjától örökölte: Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Albumaiból eddig több mint 80 milliót adtak el, az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában, lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punkra, az Airre, Mobyra és a Chemical Brothersre. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

A francia zenész mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt egy évben két friss anyaga, a számos sztárközreműködőt felvonultató Electronica 1 (2015) és 2 (2016) is megjelent. Az ezekhez kapcsolódó turnét október 4-én Cardiffban kezdi, és a koncertkörút során már az Oxygene 3 albumról is ad ízelítőt. A turné során november 10-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, ez lesz Jean-Michel Jarre hatodik magyarországi koncertje.