hirdetés

Egyre több befolyásos orosznak is elege van az Ukrajna ellen indított háborúból. Vlagyimir Urin, a Bolsoj vezetője és a színház művészeinek egy csoportja kérelmet küldött az orosz vezetéshez, hogy szüntessék be a háborút, és a XXI. század a béke és a párbeszéd százada legyen.

 

A moszkvai Bolsoj Színház művészei és a színház vezetősége kérvénnyel fordult Oroszország vezetőihez az Ukrajna ellen indított háború beszüntetése érdekében.

Most nem kulturális szereplőként szólunk, hanem hétköznapi emberként, országunk, hazánk polgáraiként. Közülünk többek szülei, nagyszülei harcoltak a nagy honvédő háborúban, amelynek tanúi és résztvevői voltak. Mindannyian a génjeinkben őrizzük a háború emlékét. Nem akarunk újabb háborút, nem akarjuk, hogy emberek haljanak meg. A XX. század túl sok fájdalmat és szenvedést hozott az emberiségnek− fogalmaznak a művészek kérvényükben, amelyet az angol nyelvű nemzetközi komolyzenei szaklap, a Slippedisc közöl.

Abban akarunk hinni, hogy a XXI. század a remény, a nyitottság, a dialógus, az emberek közötti párbeszéd, a szeretet, a részvét és az irgalom százada lesz. Felszólítunk mindenkit, akinek hatalmában áll a konfliktus mindkét oldalán, hogy fejezzék be a fegyveres támadásokat, és üljenek tárgyalóasztalhoz. Követeljük, hogy őrizzék meg a legnagyobb értéket – az emberi életet!

(Csákány)