hirdetés

Elképesztő jutalmat ígér egy kínai múzeum a kínai írásbeliség első bizonyítékaként számontartott jóslócsontfeliratok megfejtőinek: 100 ezer jüant (4,2 millió forintot) fizetnek minden dekódolt karakterért. Úgy tűnik, egészen biztosak a feladat nehézségében, ugyanis 2400 jel még megoldásra vár.

kinai-joslocsontA teknőspáncélokon és állati csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség első bizonyítékai. A kínai ókor történetének meghatározó jelentőségű régészeti leletei a Sang-dinasztia idejéből (i. e. 1600 – i. e. 1046) származnak.

A régészek a mai napig a világon 160 ezer csontereklye átvizsgálása után csaknem négyezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül 1600-at tudtak.

Az első csont-, illetve teknőspáncél-feliratokra 1899-ben bukkant egy pekingi antikvárius olyan leleteken, amelyeket évekkel korábban találtak földművesek Anjangban.

A jóslási kellékek többnyire kérdéseket tartalmaztak, egyebek között a várható időjárásról, a terméskilátásokról, a dinasztikus fejleményekről és a katonai szerencse alakulásáról.

A jós a csontot felhevítette, és következtetéseire az így keletkezett repedésekből, azok egymáshoz viszonyított helyzetéből jutott. A végeredményt gyakran szintén a csont felületén rögzítette.

A Kínai Írás Nemzeti Múzeumának bejelentése szerint a jóslócsont-feliratok megfejtésének folyamata mostanra elakadt, ezért lelkesedésre és innovációra lenne szükség a rejtélyes karakterek értelmezésében.

A jelentkezőknek két tudományos szakemberrel is jóvá kell hagyatniuk az eredményeiket, mielőtt benyújtják azokat az intézmény szakértői bizottságához. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították eredményeiket.