hirdetés

Kanadában engedélyezték a varázsgomba használatát, egyelőre a végstádiumban lévő betegek kaphatják meg. Egyelőre eddig hat végstádiumban lévő rákos betegnél használták.

 

Kanadában engedélyezték a pszilocibinre vonatkozó szabályok enyhítését, írja meg az Insider. Az országban eddig hat halálos betegségben szenvedő rákos beteg kapta meg az első legálisan előállított pszilocibinjét, a varázsgombákban található pszichoaktív vegyületet. A betegek már hétvégén megkapták az első adagjukat, de szigorúan a terápiájuk mellett.

A Health Canada, az egészségügyi minisztérium januárban módosította szabályait, hogy az orvosok egy speciális hozzáférési program keretében hozzáférést kérhessenek az előállított pszilocibinhez a halálos betegek számára.

A minisztérium bebizonyította, hogy a tudatmódosító enyhíti a halálfélelem okozta szorongást az utolsó végstádiumban lévő betegeknél.

Korábban is lehetett ilyen különleges hozzáférésért folyamodni, de eddig Kanadában nem lehetett hozzáférni professzionálisan előállított pszilocibinhez, mert nem volt rá pénzügyi keret. Így vagy maguknak kellett termeszteni a gombát és abból kinyerni az anyagot, vagy ellenőrizetlen forrásokból szerezhették be.

( Balu )