hirdetés

A Magyar Afrika Társaság idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Mára Közép-Európa legnagyobb nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó nonprofit ernyőszervezete. A kitartó összefogás eredményeként számos területen értünk el sikereket, amelyek egymásba fonódva egyre biztosabb alapokra helyzeték a társaságot.

ahu-orvosokA 10 éves munkásság legfontosabb lépéseit és kiemelkedő mérföldköveit – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban lehet összegezni: több tucat Afrikával foglalkozó személy, tudós, közéleti személyiség (Fábry Sándor, Falusi Mariann, Abebe Dániel, Frei Tamás, Vujity Tvrtko, Weis Fanni, Kembe Sorel, Jaksity Kata, Al Ghaoui Hesna stb…) vállalkozó és önkéntes csatlakozott a szervezet munkájához.

A Magyar Afrika Társaság, ismertebb nevén az AHU, Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez.

A társaság zászlóshajói elsősorban az orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált missziók és programok, de fontosnak tartjuk annak tudatosítását is a magyar társadalomban, hogy az, ami ma Afrikában történik, ránk is hatással van.

A Magyar Afrika Társaság (AHU) 2009 óta tizenhárom sikeres orvosi missziót küldött Afrika számos országába (Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Madagaszkár, Uganda, Malawi, Guinea), amelynek keretében több mint három tucat magyar orvos és egészségügyi szakember közel 40 000 betegnek nyújtott orvosi ellátást. Az orvosok tiszteletdíj nélkül, szabadságuk terhére vállalták a munkát, a költségeket pedig az AHU adományokból, az orvosok által beérkezett felajánlásokból és szponzoroktól fedezte.

2016. október 24-én az idei esztendőben második, a társaság fennállása óta 14. alkalommal kezdi meg orvosi misszióját, ezúttal Malawiban. Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken. A Magyar Afrika Társaság által kidolgozott orvos missziós programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a 
fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban részt vevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

A Magyar Afrika Társaság történetében először indítunk olyan speciális műtős missziót, amelyben önkéntes orvosi csapatunk elsősorban fülműtéteket, illetve egyéb fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat végez a misszió ideje alatt. 

A misszió, tagjai: prof. dr. Gerlinger Imre, Ph.D. med. habil. egyetemi tanár, az MTA doktora, a Pécsi
 Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika klinikaigazgatója, 
prof. dr. Katona Gábor Ph.D. az orvostudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, a 
Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium tagja, a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének
Gyermek Fül-orr-gégészeti szekció elnöke, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti 
Osztályának osztályvezető főorvosa. dr. Bodnár Judit, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, 
dr. Balogh Illés, Fül-orr-gégész rezidens, dr. Pálinkás Edina, Fül-orr-gégész szakorvosjelölt.

 Az orvos csoportmunkáját partnerszervezetünk, a malawi HTCC vezetője, Szeremley Csaba segíti a 
helyszínen.

A misszió sikeres megszervezéséhez nagymértékben hozzájárult az Amplifon Magyarország Kft. eszköz-és anyagi támogatása, amelyet ezúton is köszönünk!