hirdetés

Jubilál a vajdasági RTV
2016-09-08 15:55

Tízéves a szabadkai Pannon RTV, a Vajdaság legnézettebb magyar médiuma.

pannon-rtvHa egy közösségnek, jelen esetben a vajdasági magyarságnak erős a politikai és gazdasági érdekérvényesítése, és ehhez jól megszervezett média társul, akkor az a közösség az oktatás, a nyelvhasználat, a kultúra területén is sokkal könnyebben tud boldogulni – hangsúlyozta a szabadkai médium igazgatója az MTI-nek adott interjújában.

Bodzsoni István felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon RTV csütörtökön ünnepli tizedik születésnapját.
A meghívottak között van mindenki, aki valamilyen módon hozzájárult az intézmény fejlődéséhez, a magyar és a szerb közmédia vezetői, közéleti személyiségek és a Pannon egykori és jelenlegi munkatársai – közölte.
Az igazgató kiemelte: óriási eredmény volt a vajdasági magyar közösség számára, hogy 2006-ban az állami hatalomtól függetlenül elindulhatott egy magyar nyelvű és szellemiségű televíziós adás, amely elsősorban a vajdasági magyarság ügyes-bajos dolgaival foglalkozott. Hozzátette, hogy Újvidéken a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) magyar szerkesztőségei is kivételesen fontos munkát végeznek, ott viszont a magyar csak egy a sok kisebbségi nyelv közül, míg a Pannon RTV kizárólag magyarul sugározza egész napos műsorát.
Bodzsoni István öt éve vezeti a médiaházat, és az idén újabb öt évre meghosszabbították kinevezését. Elmondta: 2011-ben, amikor átvette a Pannon RTV irányítását, a televízió és a rádió a helyi médiumok szintjén, korlátozott gyártási és sugárzási kapacitással, ugyanakkor fiatal, tettre kész dolgozói gárdával működött. Kinevezése után megkezdte a kapcsolatépítést és a fejlesztést.
Az MTVA-val szoros együttműködés jött létre, amelynek nyomán naponta küldünk tudósításokat a térségből a tévének és a rádiónak. Ennek fejében a Pannon havi díjazásban részesül, ami jelentős mértékben hozzájárul a működésünk fenntartásához – mondta az igazgató.
Hozzátette: az együttműködés meghatározó eleme az is, hogy a szabadkai újságírók Budapesten részt vehetnek a különböző tanfolyamokon, elvégezhetik a Közszolgálati Médiaakadémiát, belekóstolhatnak egy nagy rendszer működésébe, és megérthetik, hogy a világ nem Szabadka határával ér véget.
Ugyanilyen jó kapcsolat alakult ki a szerb közmédiával.
A Pannon RTV egyik fontos feladata, hogy egyfajta hidat alkosson Magyarország és Szerbia, a magyarok és a szerbek között -–szögezte le Bodzsoni István.
A dél-magyarországi régióban is egyre többen hallgatják a Pannon Rádiót, az intézmény marketingosztályának pedig számos magyar partnere van.
A Pannonnak nagyon fontos szerepe van a vajdasági magyar közösség gazdasági erejének fejlesztésében, a szerb–magyar gazdasági kapcsolatok erősítésében. A nyelv, a kulturális hagyományok megőrzése mellett ez most a legfontosabb feladatunk – hangoztatta az intézmény igazgatója.
Az utóbbi öt évben szinte teljesen megváltozott a televízió és a rádió, megkétszerezték a sugárzási körzetet, teljesen felújították a műszaki felszerelést, a munkatársak száma pedig 40-ről 140-re növekedett. A jövőbeni tervek között az intézmény új székhelyének kialakítása szerepel.
Elértük, hogy a legnézettebb és leghallgatottabb magyar média vagyunk a Vajdaságban – mutatott rá Bodzsoni István. Hozzáfűzte: a három csatorna – a meglévő televízió és a rádió mellett tavaly novemberben átvették a megszűnés előtt álló Szabadkai Rádiót is – a legkülönfélébb igényeket tudja kielégíteni.
Egyből nem engedünk: mi a vajdasági magyar közösség médiája vagyunk, és a közösség érdekeit szolgáljuk. Nem akarunk a kereskedelmi médiával versenyezni – fogalmazott.
A Pannon RTV céljairól szólva arra világított rá, hogy a vajdasági magyar közösség elsősorban magáról akar tájékozódni, azt szereti, ha az itteni rendezvényekről, történésekről számolunk be, és arról, ami Belgrád, Újvidék és Budapest körzetében történik. Ha ehhez hozzátesszük a vajdasági, magyarországi és szerbiai kulturális, szórakoztató tartalmakat, a legfontosabb híreket Európa és a világ különböző pontjairól, akkor gyakorlatilag az, aki minket néz vagy hallgat, minden releváns információt, tartalmat megkaphat – közölte.
A Pannon RTV hamarosan valószínűleg a legnagyobb és legteljesebb ilyen jellegű regionális médiaintézmény lesz Európa középső részén – mondta Bodzsoni István.