hirdetés

Komoly előadások a Sterija Fesztiválon. Összesen tíz díjat szereztek magyar vagy magyar vonatkozású előadások a 61. alkalommal megrendezett Sterija Játékok elnevezésű szerbiai színházi fesztiválon Újvidéken.

Novi Sad 02.06.2014  Sterijino pozorje zatvaranje Srpsko narodno pozoriste foto Nenad Mihajlovic

A zsűri szerda késő esti döntése értelmében a legjobb rendezésnek és a legjobb díszletnek járó díjat Urbán András kapta a nemzeti identitásról szóló, Hazafiak című előadásért, amelyet a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett. Ugyanez az előadás nyerte el a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is.

Urbán András az előadásról korábban azt nyilatkozta, hogy az a még ma is aktuális, a hatalom körüli bonyodalmakról szól, és nem utolsósorban arról, ahogyan az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását.

A színészeknek járó egyik Sterija-díjat G. Erdélyi Hermina kapta a címszereplő megformálásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című előadásában, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a legjobb színészeknek járó díj egyikét nyerte el Balázs Áron az Újvidéki Színház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában létrehozott Hegedűs a háztetőn című előadásban Tevje, a tejesember szerepéért. A színész emellett az újvidéki Dnevnik napilap díját is kiérdemelte. A Béres Attila rendezte Hegedűs a háztetőn ezenfelül magáénak tudhatja a legjobb jelmezért és a legjobb koreográfiáért járó elismerést, valamint a fesztivál közönségdíját is.

A május 26. és június 2. között megrendezett szerbiai fesztiválon hét előadás versenyzett a fődíjért, amelyet végül a belgrádi Atelje 212 Színház Pijani (Részegek) című produkciója nyert el. A fesztiválon a versenyprogramon kívül mutatták be Pintér Béla Fácántánc című előadását.

(Fotó: Blic)